Promovirana prva generacija magistranata jedinstvenog 'Međurelegiijskog studija'

1
Radiosarajevo.ba
Promovirana prva generacija magistranata jedinstvenog 'Međurelegiijskog studija'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Rektori i dekani na promociji

Prva generacija magistranata master studija „Međureligijski studij i izgradnja mira“ promovirana je večeras na svečanosti u Umjetničkoj galeriji BiH.

Ovaj jedinstveni studij su 2017. godine zajedno kreirali Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, te Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sv. Vasilije Ostroški” Univerziteta u Istočnom Sarajevu uz podršku američke humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS).

Osim što je prvi međureligijski magisterij u regionu, ovaj program je jedinstven i po tome što se istovremeno provodi na tri teološka fakulteta u BiH, odnosno studenti zajedno slušaju predavanja na sva tri fakulteta u Sarajevu i Foči.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Predstavnica CRS za Balkan, gospođa Sanela Imamović istaknula je da je ovoj organizaciji čast da su imali mogućnost pokrenuti ovaj master program.

"Sama ideja je potekla je od dekana teoloških fakulteta a nakon toga smo dobili podršku i univerziteta.

Program je trajao malo duže i ovo je prva grupa koja je uspješno magistrirala, ukupno deset postdiplomaca", precizirala je Imamović.

Prof.dr. Vladislav Topović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sv. Vasilije Ostroški“ u Foči, ističe kako se radi o unikatnom studijskom programu, jedinstvenom ne samo u okvirima regiona nego i cijelog svijeta.

"Ovaj stidij prevazilazi ekumenske ideje i poruke jer definicija ekumenizma je dijalog unutar hrišćanskih religija, a ovdje imamo dijalog koji je inter-religijski. Uključili smo i jevrejsku komponentu da obuhvatimo potencijal svih religija ".

Jedan od magistranata je Dražen Janko koji je izjavio:

"Kako bih, kao povjesničar, mogao biti objektivan, upisao sam ovaj studij. Smatram da povjesnidar mora poznavati različite religije. Ovaj studij donio mi je mnoge nove spoznaje. Sarajevo kao glavni grad u ovome prednjči, ali i mislim da bi slični programi mogli da se organiziraju i u drugim gradovima".

Na svečanoj ceremoniji prisutnima su se obratili prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sv. Vasilije Ostroški“ u Foči, koji trenutno predsjedava Zajedničkim vijećem master programa, te Kevin Hartigan, predstavnik CRS-a.

Svedačanost je održana u stalnoj izložbenoj postavci Umjetničke galerije BiH, a uveličali su je i članovi hora Muzičke akademije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije