Projekat studenata Farmacije: Lijekovi sa isteklim rokom trajanja - tihe štetočine

Radiosarajevo.ba
Projekat studenata Farmacije: Lijekovi sa isteklim rokom trajanja - tihe štetočine
Foto: SAFF / Cilj projekta je podizanje svijesti građana o ovom problemu

Projekat „Lijekovi sa isteklim rokom trajanja – tihe štetočine“ ima cilj da podigne svijest građana o mjerama i postupcima koje trebaju vršiti kada se nađu u situaciji da u domaćinstvu imaju lijek sa isteklim rokom trajanja, a organizira se od strane udruženja Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta Sarajevo – SAFF, a implementacija započinje sredinom oktobra. U projektu učestvuje veliki broj studenata Farmaceutskog fakulteta.

"Svjedoci smo da veliki broj građana takve lijekove prije i nego utvrdi da su isteklog roka, dugo drži u kućnim policama. Kada postanu svjesni da je rok trajanja istekao uglavnom ih se riješe nekom od svojih metoda: bacanjem u wc - školjke, spaljivanjem zasebno ili u pećima za loženje, bacanjem u kante za smeće, dok oni malo hrabriji se odluče popiti na svoju ruku pa možda i pomogne. Česte su i situacije u kojima pacijenti ne popiju čitavo pakovanje nekog lijeka te ga kao takvog drži u policama jer smatra da mu više nije potreban, a rok mu nije istekao. U tim situacijama se dešava da se ti lijekovi dijele sa rodbinom, komšijama, prijateljima po onoj dobroj staroj – „meni je pomoglo, pomoći će i drugom“, kazali su iz organizacije.

Oni navode da je ovo samo mali broj situacija koje dovode do katastrofalnih posljedica.  Projekat je koncipiran kroz radionice u srednjim školama, anketiranje pacijenata u apotekama i održavanje javne tribine o postupcima zbrinjavanja farmaceutskog otpada i posljedicama u slučaju kada to nije adekvatno odrađeno.

Radionice će se održavati u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine, u Mostaru, Konjicu, Zenici, Konjicu, Bugojnu, Bihaću i naravno Sarajevu, kao i u Apotekama Sarajevo koje su podržale projekt. Projekat je značajno podržan i od Federalnog Ministarstva Obrazovanja i Nauke što je doprinijelo podizanju ekološke svijesti građana Bosne i Hercegovine.

"Čovjek koji u svom domaćinstvu ima lijekove sa isteklim rokom ili bilo koji oblik farmaceutskog otpada je prva karika i najznačanija u lancu saniranja. Upravo podizanjem svijesti prve i najvažnije karike lanca mnogo toga se može promijeniti u odnosu na dosadašnju situaciju. Za svakog čovjeka je mali korak da farmaceutski otpad dostavi u apoteku, ali zaista veliki za čovječanstvo i za prirodu kojoj svakako mnogo dugujemo", poručili su iz organizacije.

Nekontrolisanim odlaganjem ovakvog otpada štetimo prirodi jer sudbina lijekova koji se zapale ili završe u vodama itekako može štetno djelovati budući da tu dolazi do značajnih hemijskih reakcija i promjena te štetnih degradacijskih produkata koje će nam priroda kasnije vratiti u vidu ekoloških katastrofa o pogoršanjem zdravlja stanovništva i smanjenim šansama za oporavak i izlječenje zbog potencijalne rezistentnosti na određene lijekove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije