Škapur: Medvjedi i vukovi na Skakavcu su blago, imamo zadnju šansu da ih spasimo

N. Katica
Škapur: Medvjedi i vukovi na Skakavcu su blago, imamo zadnju šansu da ih spasimo
Foto: Radiosarajevo.ba / Fotografije zabilježene tokom istraživanje

Spomenik prirode "Skakavac" je prvo zaštićeno područje u Kantonu Sarajevo.

Profesor s Poljoprivrednog fakulteta doc. dr. Vedad Škapur je u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio o biodiverzitetu na ovom području i bogatstvu koje imamo.

Domaći resursi i pamet

Projekt "Inventarizacija, populacijski i zdravstveni status velikih zvijeri i drugih vrsta na području spomenika prirode Skakavac" prvi je put rađen u našoj zemlji, s domaćom pameti i resursima iz naše zemlje, kazao je Škapur. Projekt je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH, a aktivnosti je proveo Veterinarski fakultet u Univerziteta u Sarajevu.

"Prvi je put da se radi sa svim laboratorijama i ljudima iz naše zemlje. Ovakav sličan projekt se radio bez analize zdravstvenog statusa u u nacionalnom parku Una, ali je tamo podrška bila Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prvi put je u parku prirode Skakavac radila domaća pamet i prvi put u historiji BiH imamo ove podatke", kazao je Škapur za naš portal.

On ističe da se naša zemlja ima čime pohvaliti, pa tako nadomak Sarajeva u ovom zaštićenom području još uvijek imamo medvjede i vukove i druge životinje.

"Životinjski svijet koji se nalazi tamo i pored toga što je ugrožen najviše od strane čovjeka,  još uvijek je očuvan, a najbolji pokazatelj te očuvanosti je što na Skakavcu još uvijek imamo i medvjede i vukove, te krovne zvijeri, a onda i sve ostale", istaknuo je Škapur.

Ovakvi projekti su od ključne važnosti za očuvanje biodiverziteta u našoj zemlji.

"Kompletan lanac je još uvijek očuvan i ovo nam je zadnja šansa da to spasimo. Mi smo kroz postavljanje telemetrijskih ogrlica uspjeli da mapiramo kretanje životinja. Te puteve kretanja životinja stvarno moramo očuvati, mora se proširiti zaštićeno područje parka prirode Skakvac pod hitno", rekao je Škapur.

On ističe da su kroz rad na projektu primjetili da su životinje "prisiljene", zbog ponašanja ljudi, da većinu svojih aktivnosti obavljaju preko noći.

Bogatsvo i pored nebrige

"Ovo je jedno veliko bogatstvo koje imamo i ljudi ne trebaju da se plaše već da budu ponosni. Druga stvar je što se životinje skrivaju od ljudi, nijedna ne ide da ugrozi čovjeka, ovdje može samo biti suprotna priča", rekao je Škapur.

BiH još uvijek ima šansu da očuva ono što veći dio Europe nema, kazao je on i dodao da mi na malom području imamo nevjerovatno bogatstvo.

"Prirodu smo ugrozili, ali još uvijek postoji i još uvijek je očuvana i pored toga što ne vodimo brigu na pravi način. Potrebno je naglasiti da se puno zemalja brine o okolišu, a nemaju ni jednu od ovih životinja koje mi imamo", istaknuo je on.

 

Uskoro prebrojavanje mrkih medvjeda na području FBiH

Trebalo bi da krenemo sa projektom prebrojavanja na području čitave Federacije Bosne i Hercegovine. Prvo ćemo krenuti sa mrkim medvjedima. Mi moramo izbrojati životinje, a onda napraviti planove upravljanja prema kojim ćemo se adekvatno ponašati, jer sadašnji spiskovi su popriličono paušalni, sada je situacija da upravljamo sa nečim, a ne znamo tome broj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije