Prof. Esad Bajtal o povećanju plata političarima: Projektovani banditizam i otimačina

0
F.V.
Prof. Esad Bajtal o povećanju plata političarima: Projektovani banditizam i otimačina
FOTO: Screenshot / Esad Bajtal

Na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a koji je prethodno prošao i u Predstavničkom domu BiH.

Kao što je poznato, tim usvajanjem podržano je i povećanje plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM, što je izazvalo snažne reakcije javnosti.

Od 11 prisutnih delegata, za predloženi zakon glasalo je osam, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

„Projektovani banditizam i otimačina“, kaže za portal Radiosarajevo.ba dr. Esad Bajtal sociolog i politički analitičar.

Paradoksalno, „iz budžeta kojeg pune građani za građane nema pomoći“. Ali je zato političarima dozvoljeno da povećaju sebi plaće, jer „to je u skladu sa zakonom“?!

„To je politički banditizmom i politika razbojništva, jer razbojnici su oni koji silom otimaju. Dakle, to nam rade dobro uvezane krimi etno-bande koje se javnosti lažno predstavljaju kao političke strakne i partije“, kazao je Bajtal za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, dok nemoralno, po ko zna koji put zavlače ruku u džepove naših građana, bh. političari su proteklih dana govorili o moralu. Tobože ga štite tako što „proganjaju glumce po Sarajevu, zabranjuju umjetničke performanse i LGBT povorke“.

„Nažalost, dokaze njihove moralnosti građani ne traže u odlukama poput današnjih“, dodao je.

Profesor Bajtal konstatira da su, nažalost, građani nesposobni da kritički razmišljaju i da se onda lako „upecaju“ na ono što im se servira, a prolaze i takve svinjarije poput povećanja plata političarima dok sve poskupljuje i građani se bore za puko preživljavanje.

„Građani te i takve političare uporno postavljaju na vlast pa čak i onda kad ih kradu, jer im te krađe tolerišu. To je dijalektika paradoksa bh življenja“ zaklučuje Bajtal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije