Pročitajte šta su djeca napisala o tome šta je za njih Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Pročitajte šta su djeca napisala o tome šta je za njih Sarajevo
Foto: Sarajevo.ba / Dječiji radovi

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti. Tog su dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, učitelja i stručnjaka za komunikacije.

UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a u cilju promocije knjige, književnosti, kućnih biblioteka ili knjiga koje su promijenile sve nas ponaosob, predstavljamo vam kreativnost naših najmlađih sugrađana na temu “Šta je za mene Sarajevo”, a u periodu izolacije i pandemije koronavirusa.

Grad Sarajevo je sa Udruženjem “Mali ambasadori” pokrenuo akciju u kojoj su osim literarnih radova, mališani slali i crteže koji će se predstaviti u Vijećnici na izložbi nakon pandemije.

Mladoj generaciji Sarajlija dali smo priliku da nam pomognu iz ove krize izaći ispunjeniji kreativnošću, umjetnošću i optimizmom. Knjiga se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utjeha, razbibriga i imperativ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije