Top sa Žute tabije označit će večeras početak mjeseca ramazana

Radiosarajevo.ba
Top sa Žute tabije označit će večeras početak mjeseca ramazana
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / U Sarajevu se večeras dočekuje ramazan

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije večeras će se u 20 sati ozvaničiti početak svetog mjeseca za muslimane - ramazana.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno će biti ozvaničen početak najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana, ali, zbog pandemije, ove godine će sve biti pod određenim uvjetima.

Top sa Žute tabije označit će početak ramazana, ali imaju posebni uvjeti

S akšamskim ezanom u četvrtak će nastupiti sveti islamski mjesec ramazan. Pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno će biti ozvaničen početak najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana, ali, zbog pandemije, pod određenim uvjetima. Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba tradicionalnim pucnjem bit će ozvaničen početak svetog mjeseca ramazana, ali bez okupljanja.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba tradicionalnim pucnjem bit će ozvaničen početak svetog mjeseca ramazana, ali bez okupljanja.

Bedemi Žute tabije bit će ograđeni. Kako saznajemo, ove godine nema okupljanja niti iftara, što je i očekivano u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.
Top sa Žute tabije  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Top sa Žute tabije

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja, a muslimani osim posta i klanjanja teravih-namaza tokom ovog mubarek mjeseca uče Kur'an, organizuju zajedničke iftare i sehure. Obaveza muslimana je da se izlaskom sunca posveti odricanju od hrane i pića, kao i drugih radnji koje narušavaju balans vjere.

Prema vjerovanjima muslimana ovo je najodabraniji mjesec u godini. Ramazan je, naime, odabran zbog svog značaja u historiji islama. Objava Kur'ana počela je u mjesecu ramazanu 611. godine, a završena je smrću Muhammeda, a.s., 632. godine.

Najodabranija noć je Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur’ana i noć lejletu-l-Bedra.

Izdate su instrukcija da obavljanju namaza i drugih aktivnosti u džamiji može prisustvovati samo onoliko ljudi koliko je dopušteno propisima nadležnih organa, odnosno ista praksa kao i kod obavljanja džuma-namaza u prethodnim sedmicama.

Također ispred svake džamije mora biti obezbijeđeno dezinfekciono sredstvo te termometar za mjerenje temperature na daljinu za osobe koje budu ulazile u džamiju.

Abdesthane neće biti dozvoljeno koristiti.

Osobe koje budu dolazile u džamiju dužni su prije dolaska:
- obaviti potrebnu ličnu higijenu, uzeti abdest
- nositi masku i zaštitne rukavice
- izvršiti dezinfekciju na ulazu u džamiju
- izbjegavati bliski kontakt te održavati distancu od minimalno 1 metar
- obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese kao i druge porpise

U slučaju ublažavanja mjera nadležnih tokom ramazana pristupit će se prilagođavanju i mjera vezanim za aktivnosti u džamijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije