Priznanja Bogićeviću, Nurkiću, američkim kongresmenima...

3
F. V.
Priznanja Bogićeviću, Nurkiću, američkim kongresmenima...
Foto: ACBH / Dodjeljene nagrade

Kraj godine Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) tradicionalno obilježava gala svečanošću u čast američkih prijatelja demokratske Bosne i Hercegovine. Zbog pandemije COVID-19, i ovaj događaj se ove godine seli u virtuelni prostor, ali to ne znači da sa ovog skupa neće biti odaslane važne poruke

Kako ističu iz ove organizacije, 2020. godina je bila važna, jer je obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, kao i četvrt stoljeća od Daytonskog mirovnog sporazuma, sporazuma kojim je  - upravo uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država – okončan rat u Bosni i Hercegovini. 

U tom duhu, Savjetodavno vijeće ističe pojedince koji su imali "utjecaj na dešavanja u Bosni i Hercegovini, te radili na uspostavljanju mira i pravde". 

Tako će popodne (po američkom vremenu) 29. decembra 2020. biti održana virutalana gala svečanost na kojima će biti odano priznanje onima koji su "stali uz Bosnu i Hercegovinu tokom njenih najmračnijih dana i koji nastavljaju biti s nama u našoj borbi za iskorjenjivanje negiranja genocida i revizije istorijskih činjenica". 

Savjetodavno vijeće odaje priznanje američkom kongresmenu Stenyu Hoyeru, čelniku većine u Zastupničkom domu SAD-a koji se od početka agresije snažno zalagao za našu zemlju. Naporno je radio sa svoji partnerima u američkom Kongresu kako bi pomogao da se rat završi i donese pravda žrtvama. 

Tu je i kongresmenica Eddie Bernice Johnson (D-TX), supredsjedateljica bosanskog kokusa, koja, kako isitiču iz Vijeća, zaslužuje našu zahvalnost za dugogodišnju podršku i prijateljstvo. 

Na virtuelnoj gala svečenosti će biti ukazana čast i Bogiću Bogićeviću, bivšem članu Predsjedništva Jugoslavije, koji je jedan od kandidat za budućeg gradonačelnika Sarajeva. 

Kathryne Bomberger je generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Zahvaljujući njenom vodstvu i marljivom radu, Bosna i Hercegovine je uspjela brzo identificirati na hiljade nestalih. Ona je, također, jedna od centralnih ličnosti gala večeri. 

Neprocjenjiv rad ICMP-a bio je ključan za utvrđivanje istine o onome što se dogodilo bezbrojnim nevinim muškarcima, ženama i djecom u Bosni i Hercegovini, navode iz Vijeća. 

Svake godine ACBH odaje priznanje i Bosancu koji je pripadnik američkih oružanih snaga. Ovaj put to će biti Emir Hadžić, bivši narednik američkog marinskog korpusa. 

Jusuf Nurkić, košarkaš NBA Portland Trail Blazers, će, također, primiti priznanje jer "kao košarkaška zvijezda svojim glasom širi istinu o historiji i kulturi BiH". 

Više od deset godina ACBH je najefikasnija američko-bosanska nevladina organizacija koja promovira interese Bosne i Hercegovine i potrebe bosanskih Amerikanaca. Zahvaljujući podršci donatora, partnera i volontera, ACBH je uspjela ojačati i afirmirati zagovaranje za Bosnu i Hercegovinu za kreatore politike u Washingtonu, DC. 

Kao prva bosansko-američka organizacija koja je ikada otvorila ured u Washingtonu, ACBH je bosansko-američkoj zajednici pružila platformu za angažman u sofisticiranoj i diplomatiji. Zalagali su se za američko priznavanje genocida u Srebrenici donošenjem dvaju rezolucija u američkom Kongresu. Pored toga, ACBH je pomogla da se olakša formiranje prvog bosanskog kongresnog kokusa u Kongresu SAD-a koji radi na jačanju BiH i Sjedinjenih Država. odnosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije