Prirodni sklad u raznolikosti: Ljepote BiH koje ostavljaju bez daha

0
Radiosarajevo.ba
Prirodni sklad u raznolikosti: Ljepote BiH koje ostavljaju bez daha
Print Screen / Neodoljiva Pliva, Buna, Japodski otoci i Tajan

Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine opjevane su u pjesmama, spomenute u knjigama, reportažama, publikacijama ali i širom svijeta poznate po blagodatima koje su postale prava turistička atrakcija.

Specifičnost ovog podneblja je njegova iznimna raznolikost i međusobno preplitanje planinskih masiva, riječnih dolina, jezera i vodopada, a sve to povezano je bogatim nitima kulturno-historijskog naslijeđa.

Brojna mjesta poput Jajca, Blagaja, Parka prirode Tajan, slapova Kozice, Japodskih otoka u Bihaću, prilika su da građani Bosne i Hercegovine sezonu godišnjih odmora iskoriste otkrivajući upravo neke od ovih bh. ljepota.

Niz je tu rijetkih prirodnih fenomena kojima se BiH ponosno može pohvaliti, poput posljednje prašume u Evropi Perućice smještene unutar Nacionalnog parka Sutjeska, veličanstvenog najdubljeg kanjona u Evropi – Tare, s prosječnom dubinom od 1.100 metara, čime ujedno zauzima drugo mjesto na planeti nakon kanjona rijeke Colorado, kao i drugog najdubljeg kanjona u Evropi – Rakitnice, ugniježdenog između planina Bjelašnice i Visočice sa visinskom razlikom od 800 metara.

I to nije sve, to je samo jdan mali djelić ljepote koji je u zadnjih nekoliko godina postao posebno popularan među domaćim stanovništvom. 

U nastavku pogledajte kratki prikaz bh. ljepote, objavljene na društvenoj mreži Instagram. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije