Bh. fotograf / Dženad Džino: Inspiracija su mi rodna Jablanica i prirodne ljepote BiH

09. 12. 2018. u 20:00:00 Jasmina Ćebo

Shares: 1173

Dženad Džino, profesionalni i nagrađivani fotograf iz Jablanice već dugi niz godina svojim fotografijama promovira i prezentira prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a široj javnosti je posebno poznat po onim u kojima donosi prizore svoje Hercegovine na dosada neviđen način.

U svijet fotografije, kako kaže na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba, ušao je s razvojem digitalne fotografije.

"Pojavom digitalne fotografije pojavile su se i nove mogućnosti koje su prije toga bile nezamislive i dale su joj neku sasvim novu dimenziju. S obzirom da su prvi digitalni fotoaparati bili zaista preskupi, sudbina je htjela da moji prvi koraci budu vezani za mobilni telefon s ugrađenom kamerom. Mogućnost da se napravljena fotografija vidi istog momenta puno je olakšala rad fotografima novije generacije i privukla veliki broj potencijalnih zaljubljenika u istu. Zbog toga, mnogo cijenim one koji su svoje znanje i ljubav prema njoj gajili još u vrijeme analogne fotografije“, govori Džino.

Fotografija svakim danom dobija sve veći značaj u njegovom životu koja mu je odavno postala svakodnevnica i "odušak" za izljevanje emocija i kreativnosti.

Sebe, kako kaže, smatra landscape fotografom, i to je ono što ga ispunjava i u čemu iskreno uživa.

"Fotografije pejzaža i prirode su ono što me je i uvuklo u ovaj čarobni svijet. Ta ljubav je urođena i trajat će vjerovatno dok sam živ. Uživam u trenucima na planini - svitanja, zalasci sunca, planinske noći i sve ono što u stvari jedan pravi planinar, visokogorac, voli u njoj i što je čini posebnom“, s ljubavlju priča naš sagovornik. 

Ljepote Hercegovine kroz objektiv Dženada Džine - undefinedLjepote Hercegovine kroz objektiv Dženada Džine - Planina Prenj

Pored rodne Jablanice, Prenja, Čvrsnice i Parka prirode Blidinje, priča nam kako mnogo putuje našom državom.

"Ako bih morao izdvojiti neke predjele koji su me zaista fascinirali onda bi to bio Nacionalni park Una i Nacionalni park Zelengora. To treba vidjeti i posjetiti svaki stanovnik Bosne i Hercegovine“, napominje ovaj sjajni umjetnik.

Džinu smo pitali i da li postoji neka fotografija za koju je posebno vezan?

"Postoji više fotografija za koje sam vezan na razne načine. Možda je fotografija dvorca Chateau de chalon koju sam fotografirao na Lemanskom jezeru u Švicarskoj ostavila najveći trag u mojoj dosadašnjoj fotografskoj karijeri, s obzirom da je za nju zainteresiran bio National Geographic, koju su i otkupili te objavili u svom časopisu“, ističe. 

Dvorac Chateu de Chillon - undefinedDvorac Chateu de Chillon -  Fotografija otkupljena od National Geographic-a (Foto: Dženad Džino)

Kada je riječ o inspiraciji, ne krije da su Jablanica i njene prirodne ljepote najčešći motivi na njegovim fotografijama.

"To je donekle i razumljivo, jer sam tu rođen, odrastao gdje i danas živim, i zaista volim svoj grad. Mogu reći da mi je najveća inspiracija ljubav prema rodnom gradu i priroda. Njima sam zahvalan za sve što sam postigao do sada na polju fotografije“, iskreno će Džino.

Ljepote Hercegovine kroz objektiv Dženada Džine - undefinedLjepote Hercegovine kroz objektiv Dženada Džine - Brana ja Jablaničkom jezeru

Bosnu i Hercegovinu je opisao kao zemlju koja se može ponositi sa svojim prirodnim ljepotama.

"Naše bogatstvo veoma atraktivnih prirodnih resursa i bogatstvo raznolikosti kulturno-historijske baštine je nešto što zaista ostavlja bez daha svakog putnika namjernika koji je došao posjetiti ovu prelijepu zemlju. Moramo naučiti cijeniti sve ovo što imamo i što nam je Bogom dato, jer su svi drugi više svjesni našeg prirodnog bogatstva od nas samih“, zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Dženad Džino.

Ljepote Hercegovine kroz objektiv ovog sjajnog fotografa pogledajte u galeriji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA