Princ Charles dolazi u BiH: Posjetit će Sarajevo i Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Princ Charles dolazi u BiH: Posjetit će Sarajevo i Srebrenicu
EPA / Princ Charles

Ambasada Ujedinjenog kraljevstva u Bosni i Hercegovini saopćila je da će Njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Velsa (Princ Charles) posjetiti našu zemlju, od 17 do 18. marta 2020. godine.

Posjeta Princa od Velsa Bosni i Hercegovini (BiH) je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu.

Kako je saopćeno, princ Charles posjetit će  Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama.

Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo sa porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu, imaće priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijelom regionu.

U Sarajevu, Princ od Velsa će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva sa vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati sa načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu sa kojom se one i njihove porodice suočavaju.

Princ Charles će posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od historijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Osnovci iz različitih krajeva BiH predstaviće svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21.vijek”, koji Britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije, ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći podsticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje.

Susrest će se i sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i UK, saopćeno je. 

Princ Charles je posljednji put posjetilo BiH 2007. godine, a 2016. godine posjetio je druge zemlje zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije