Prikazan dokumentarac o Čehinji koja je 90-ih primala izbjeglice iz BiH

2
Radiosarajevo.ba
Prikazan dokumentarac o Čehinji koja je 90-ih primala izbjeglice iz BiH
Foto: Facebook/Martina Mlinarević Sopta / Prikazan dokumentarac o Čehinji koja je 90-ih primala izbjeglice iz BiH

Sinoć je premijerno prikazan dokumentarac Češke televizije o životu i djelu jedne od najpoznatijih živućih Čehinja Dane Němcove.

Objavila je to preko Facebook profila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević Sopta.

"Dana je psiholog, disident, borac za demokraciju, prava najugroženijih, jedna od prvih potpisnica Povelje 77, osoba koja je sudjelovala u najvećoj bitci za češku slobodu, i sama nekoliko puta uhićena, bila je jedna od najbližih suradnica pokojnog predsjednika Vaclava Havela.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

1979. godine uhićena je i provela pola godine u pritvoru. U januaru 1989., na početku 'Palachove sedmice', Dana Němcová uhićena je opet na putu da na spomenik Svetog Vaclava položi cvijeće kao govornik Povelje 77. Nakon novembarske Revolucije, bila je zastupnica u saveznom parlamentu, nastavila je voditi Odbor dobre volje Havela i raditi u Savjetovalištu za izbjeglice", napisala je Mlinarević Sopta.

Dana je 1990. godine dobila međunarodnu nagradu za mir Pax Christi. Osam godina kasnije dobila je predsjedničku Medalju za zasluge (Za zasluhy), a 2000. godine dobila je austrijsku Srednjoeuropsku nagradu (Mitteleuropapreis).

Martina Mlinarević Sopta istakla je veliki doprinos Dane u prijemu izbjeglica iz BiH.

"Njen stan u ulici Ječna u Pragu godinama je bio mjesto kojeg su znale sve izbjeglice i azilanti, a posebno neizmjerna njena je uloga devedesetih u prihvatu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine tokom krvavog rata na Balkanu.

Budući da je bosanskohercegovačka zajednica u Češkoj Republici poznata kao rijetka koja se ne dijeli na nacionalne klubove i društva, istim načinom respekta svi državljani Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici doživljavaju gospođu Danu Nemcovu.

Bosanci i Hercegovci u Češkoj gospođu Danu i danas nazivaju svojom majkom. Dana Nemcova osoba je koja u to vrijeme riješavala gotovo nemoguće birokratske situacije i bila istinski posvećena pomaganju Bosancima i Hercegovcima u najtežim godinama da bi danas bili ravnopravni članovi češkog društva, iznimno poštovani dio kulturne, intelektualne i poslovne zajednice Češke Republike.

Predsjedništvo BiH ima ordenje koje propisuje i dodjeljuje. Do danas niko nikada nije dobio nijedan orden koji im je na raspolaganju. Jer nema konsenzusa, a ni inicijativa. Mi smo uputili inicijativu. A Dana Nemcova bi trebala biti među prvima i oko nje postoji ljudski konsenzus, kao istinski i iskreni prijatelj naše zemlje i njezinih građana, a neka vam suze dr. Ede i ljubav svih naših ljudi u Češkoj kažu zašto", dodala je Martina Mlinarević Sopta.

Autorica dokumentarca za Češku televiziju je Ivana Milošević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije