Prijem u ambasadi Velike Britanije povodom rođendana kraljice Elizabete II

Fena
Prijem u ambasadi Velike Britanije povodom rođendana kraljice Elizabete II
Foto: Fena / Rođendan kraljice Elizabete II

Prigodnim prijemom upriličenom u rezidenciji ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Sarajevu Matthewa Fielda danas je, uz prisustvo velikog broja zvanica, obilježen 93. rođendan jedne od najpoznatijih plemkinja na svijetu - kraljice Elizabete II.

Kraljica Elizabeta II najdugovječniji je vladar u britanskoj historiji. Rođena je 1926. godine, a na prijestolju je od 1952., kad je imala 25 godina. Šest desetljeća dugu vladavinu kraljice Viktorije koja je vladala od 1837. i 1901. prestigla je 2015. godine.

Ambasador je napomenuo da je Kraljica od 1952. godine od kako je na britanskom prijestolju svjedočila rođenju modernog vremena, Theresa May je 13 premijerka, a Donald Trump 11 je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u toku njene 67-ogodišnje vladavine.

Ove godine obilježava se i posebna 25. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

"U tih 25 godina prijateljstva i partnerstva, malo toga bi se postiglo da nije bilo neumornog rada i kreativnosti naših bh. uposlenika u ambasadi i Britanskom savjetu. Mnogi od njih, bivši i sadašnji, su danas ovdje", kazao je Field.

Uz zahvalnost za njihov rad, ambasador je uručio poseban certifikat ministra vanjskih poslova Velike Britanije Jeremyja Hunta - Senadu Žoljiću koji je uposlenik Ambasade od njenog otvaranja.

U obraćanju zvanicama Field je kazao da vjeruje u građane BiH, a ono što građani rade da bi imali bolju, pravičniju i otvoreniju zemlju daje inspiraciju te je kazao da su prioriteti građana vladavina prava i borba protiv korupcije kao i otvaranje novih radnih mjesta.

"To su njihovi prioriteti i to su prioriteti Velike Britanije", zaključio je Field, najavivši da napuštanje Evropske unije neće spriječiti da i dalje ova zemlja bude blizak prijatelj i partner BiH.

Svečanom prijemu prisustvovali su predstavnici političkog i kulturnog života u BiH, diplomatskog kora te brojnih međunarodnih i nevladinih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije