Gorka sudbina jednog "Srebrnog medvjeda" u siromaštvom poharanoj BiH

J. Ć.
Gorka sudbina jednog "Srebrnog medvjeda" u siromaštvom poharanoj BiH
Foto: Picture Alliance / Nazif Mujić

Na današnji dan, prije šest godina, film u režiji našeg oskarovca Danisa Tanovića Epizoda u životu berača željeza osvojio je dva Srebrna medvjeda.

Prestižna nagrada Srebrni medvjed dodjeljuje se na filmskom festivalu „Berlinale“ i to za najboljeg režisera, glumca i glumicu, dok Zlatnog medvjeda osvaja najbolji film.

Danis Tanović i Nazif Mujić su 2013. godine proglašeni za najboljeg režisera i najboljeg glumca tog festivala.

Film je osim ove dvije nagrade dobio i posebnu nagradu ekumenskog žirija.

Za samo 35.000 KM (17.000 eura) realiziran je u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. godine kada je jednoj ženi u srednjoj Bosni odbijena ljekarska pomoć zbog toga jer porodica nije bila zdravstveno osigurana. U filmu pogođena romska porodica glumi samu sebe.

Nazif (Nazif Mujić), Senada (Senada Alimanović) i njihove dvije male kćeri jedva preživljavaju tako što Nazif skuplja staro željezo i rastavlja stare automobile kako bi ih prodao u staro željezo.

Tri godine kasnije, Mujić, koji je s porodicom živio u lukavačkom naselju Svatovac, prodaje za 4.000 eura Srebrenog medvjeda. Tada je ispričao da se na ovaj korak odlučio zbog neimaštine.

"Nisam imao djeci šta dati i pružiti, ni doručak, ni ručak, ni večeru. Nisam imao ništa. Sve što smo imali malo boljih stvari, koje smo donijeli iz Njemačke, to smo prodavali na pijaci", izjavio je tada.

Godine 2014. s porodicom je boravio u Njemačkoj gdje je pokušao dobiti azil, međutim, nakon određenog vremena, vratio se u Svatovac.

U kući, u kojoj je živio sa suprugom Senadom i kćerkama Šemsom (10) i Sandrom (8), te petogodišnjim Danisom, osim što nije imao hrane, nisu imali ni ogrjeva, pa su, kako je ispričao, na internet stavili ponudu da "medu" prodaju za 5.000 eura.

Interes javnosti odmah je bio veliki i zvali su ga ljudi iz cijele BiH i inostranstva.

"Nudili su dvije hiljade, tri hiljade, četiri hiljade, ali mi smo tražili samo pet hiljada. Međutim, došao je ovdje čovjek iz Srebrenika, nisam ga ni znao, ni ko je, ni šta je. Pozvao nas je i otišli smo u Srebrenik bez mede, samo da mi pokaže čovjeka koji je rekao: 'Za pet-deset godina, medo će opet biti kod tebe u kući za poklon'", pričao je Mujić, dodajući da je za nagradu ipak dobio 4.000 eura.

Od dijela novca odmah je kupio osnovne namirnice, platio račune da preko praznika ne bi ostao bez električne energije, a i djeci je kupio tri paketića.

Ruski humanitarci Mujiću uručili kravu i tele

Godine 2017. ruska humanitarna misija uručila je vrijednu donaciju porodici.

"Kakav Berlin, kakav crveni tepih, ovo mi jedino znači za moju porodicu", govorio je prilikom preuzimanja ove donacije.

Ironija sudbine je htjela da tačno u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Berlinu dobitnik Srebrenog medvjeda umre.

Uprkos kratkoj slavi Nazif je preminuo u gorkom siromaštvu 18. februara 2018. godine. Dženaza i ukop obavljeni su na Romskom mezarju u Svatovcu, u općini Lukavac.

Njegova smrt u 48. godini života pokazala je da čak ni filmski uspjeh ga nije spasio od povratka u siromaštvo u rodnoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije