DW: Smrt u siromaštvu najboljeg glumca Berlinalea Nazifa Mujića

Radiosarajevo.ba
DW: Smrt u siromaštvu najboljeg glumca Berlinalea Nazifa Mujića
Ironija sudbine je htjela da tačno u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Berlinu umre Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda od prije pet godina. Uprkos kratkoj slavi umro je u gorkom siromaštvu.

"Dobitnik nagrade na Berlinskom festivalu preminuo je u potpunom siromaštvu", zajednička je ocjena svih njemačkih medija koji prenose vijest o smrti Nazifa Mujića.

"Osvojio je Srebrenog medvjeda, ali je uprkos tome živio u siromaštvu", piše Spiegel.

List podjeća da je Nazif Mujić bio glumac u poludokumentarnom filmu Epizoda iz života berača željeza redatelja Danisa Tanovića. Za tu ulogu je proglašen najboljim glumcem na Berlinskom filmskom festivalu i nagrađen Srebrenim medvjedom.

"S velikom žalosti je Berlinski filmskim festival primio informaciju o smrti Nazifa Mujića", saopćilo je Berlinale.

"On je u nedjelju pronađen mrtav u sjevernobosanskom selu Svatovac", rekao je njegov brat Suljo agenciji AFP.

Prema njegovim riječima sahrana je planirana za srijedu. Mujić je, kako je rekao njegov brat, bio dijabetičar i morao je primati inzulin.

"Bio je veom zabrinut zbog svoje materijalne situacije", rekao je Suljo Mujić te dodao kako je u januaru pokušao pronaći rješenje u Njemačkoj, ali se vratio, piše Spiegel.

"Nakon uspjeha na Filmskom festivalu porodica se borila za dobijanje azila u Njemačkoj. Direktor Berlinalea Dieter Kosslick je podržao Mujićevu želju da ostane u Njemačkoj. Festival je obezbijedio odvjetnicu kako bi pomogla Mujiću u pokušaju dobijanja azila", piše Spiegel navodeći da su njemačke vlasti ipak odbile njegov zahtjev za azil.

18715271_401.jpg - undefined

Foto: Picture Alliance

"Nakon povratka s Berlinalea 2013. godine Mujić je u njegovom selu dočekan kao heroj. Ipak slava je brzo izblijedila i nagrađeni glumac je ponovo dospio u siromaštvo. Skupljanjem željeza je pokušao prehraniti svoju suprugu i troje djece. Tako je zarađivao oko 3,5 eura na dan", piše Spiegel.

List piše da je Mujić očito planirao putovati na ovogodišnji festival kako bi izvijestio o svojoj sudbini nakon dobijanja nagrade prije pet godina. Za to je već bio kupio autobusku kartu", piše list, prenosi DW.

"Prije pet godina je bio najbolji glumac na Berlinaleu. Sada je Nazif Mujić mrtav. Uzaludno se borio za dobijanje azila u Njemačkoj", piše Tagesspeigel.

"Srebrni medvjed mu nije donio sreću", piše Stuttgarter Nachrichten navodeći da je Nazif Mujić preminuo potpuno osiromašen.

SWR piše o "kratkoj slavi siromašnog Roma" i tome kako su se Nazif i njegova supruga Senada nadali da će se nakon uspjeha na Berlinaleu njihov život promijeniti na bolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije