Prijavite se: Noć istraživača 2019. u devet gradova

Radiosarajevo.ba
Prijavite se: Noć istraživača 2019. u devet gradova
FOTO: Arhiv / Noć istraživača

Europska noć istraživača u BiH će se održati u devet bh. gradova, 27. septembra 2019. godine

"Svi vi koji imate projekte, ideje, naučne eksperimente, performanse, prijedloge za radionice, a smatrate da smo mi idealna prilika da se ih pokažu širom auditorijumu, mi ćemo to i omogućiti. Zato, ne čekajte posljednji trenutak, jer registrovati se možete već sada na sljedećem linku", saopćili su organizatori.

Kako najavljuju, i ove godine od 17 do 22 sati će se održi festival nauke koja sadržava sajamski dio, radionice, takmičenje srednjoškolskih timova, razne eksperimente, kutak za djecu, EU kutak, i interesantne performanse - forenzika, programiranje, mobilni planetarium, kreativni kutak, robotika, su dio onog što vas očekuje.

"Da ne zaboravimo najmlađe, trudit ćemo se da im priredimo interesantnih sadržaja a sve s ciljem da se što više glavica zaljubi u nauku i krene tim stopama. Dođite, podržite nas u tim stremljenima", poručili su organizatori.

O EVROPSKOJ NOĆI ISTRAŽIVAČA

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u više od 340 gradova, koje je posjetilo preko milion radoznalaca.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

„Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

STEAM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ali i umjetnost. (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi u stvarnom životu. Na taj način se kod mladih razvija kritičko mišljenje i samostalnost, te kompetencije koje će biti primjenjive na budućem tržištu rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije