Prijavite se na prvu UN Model konferenciju u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prijavite se na prvu UN Model konferenciju u Sarajevu
/ UN Model Konferencija
Konferencija Sarajevo Model Ujedinjenih naroda, na kojoj će sudjelovati 90 srednjoškolaca i studenata iz Bosne i Hercegovine i još 10 zemalja, održat će se od 30. septembra do 2. oktobra u hotelu Hills, na Ilidži.

Riječ je o prvoj međunarodnoj konferenciji modela UN-a u Sarajevu. Zamišljena je kao akademska simulacija rada različitih tijela UN-a, te EU i Svjetske zdravstvene organizacije, a održavat će se jednom godišnje.

Njezini sudionici preuzimat će uloge diplomata jedne od zemalja članica tih međunarodnih tijela, te kroz tri dana konferencije simulirati će pozicije tih zemalja.

Tokom konferencije predviđen je i termin za predavanje gosp. Stjepana Mesića, Predsjednika Republike Hrvatske 2000-2010, koji će govoriti će o radnim iskustvima u međunarodnoj zajednici. Predavanje će održati i ugledni prof. Mark Albert Farh sa Doha Instituta koji će govoriti o problematici u Siriji i gosp. Emir Kremić, direktor Agencije za statistiku FBiH, koji će održati predavanje na temu: Cyber zaštita i cyber napada državnih agencija.

Mak Selimović, začetnik ideje pokretanja Model UN konferencije u Sarajevu, kazao je da je sveukupan cilj konferencije što bolja integracija naših studenata u svjetske privredne, političke i diplomatske tokove.

„Učesnici zastupaju uloge država u kojima nemaju status državljanina, što studentima pruža mogućnost da u praksi bolje upoznaju aktuelna međunarodna pitanja i načine njihovog rješavanja u okviru UN, da primjenjuju osnovna diplomatska načela i doprinosi razvijanju njihovih ličnih vještina: javnog nastupa, pregovaranja, vođenja debate i postizanja kompromisa,“ poručio je Selimović, Generalni sekretar Sarajevo Model UN-a.

Ovogodišnji Sarajevo Model UN biće fokusiran na aspekte teme: Sigurnosno-politička kriza u Siriji, a raspravljaće se o pitanjima mira i sigurnosti u Siriji, migracijama i ljudskim pravima, te efektima migracije na zemlje članice EU, ali i o političkoj krizi u Ukrajini, te referendumu u Velikoj Britaniji.

Aplikacije za srednjoškolce, studente dodiplomskih i postdiplomskih studija iz Bosne i Hercegovine su otvorene početkom septembra.

Sarajevo Model UN konferencija biće prilika za nova iskustva, diplomatske debate i povezivanje mladih lidera iz BiH i drugih zemalja. Radni jezik konferencije je engleski. Više informacija o konferenciji dostupno na www.sarajevomun.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije