Priča o sarajevskoj džamiji: Upaljeni kandilji - nada za sve bez toplog doma

H. A.
Priča o sarajevskoj džamiji: Upaljeni kandilji - nada za sve bez toplog doma
Na sjeverozapadnom dijelu Sarajeva, preciznije u dijelu Sarajeva koji se danas zove Stara Breka, Bardakčije ili Podhrastovi - kandilji na jednoj džamiji su stalno upaljeni.

Upaljeni kandilji su poziv i nada svima u čijim domovima nije toplo, gdje ne radi grijanje, za one koji nemaju drva, uglja... i to bez obzira na vjeroispovijest.

Vrata ove sarajevske džamije otvorena su za svakoga. 

Kako smo već i pisali, imam džamije na Staroj Breki, Muhamed Velić, već u prvim danima sibirske hladnoće u glavnom gradu BiH otvorio je vrata džamije i pozvao sve da dođu. O tome su pisali i regionalni mediji, koji su prepoznali pravi "sarajevski duh" dobrote.

Nije to bilo bezuspješno, jer sarajevska želja za pomoći nikada izumrijeti neće. Velić, koji je želio da ispred svog djela stavi prije svega i djela sugrađana, za Radiosarajevo.ba kaže - prostorije džamije se pune u večernje sate.

"Oni dođu poslije jacija-namaza, prespavaju i ujutro odu, a neki i po danu dođu i ugriju se. Jedna od sugrađanki bila je i starija gospođa, koja ima svoj stan na Bistriku, ali joj je nažalost struja bila isključena. Neko joj je krao struju i došao joj je veliki račun koji nije mogla platiti", priča nam Velić.

Ali u džamiju dolaze i mnogi građani iz svojih toplih domova - kako bi pomogli, a prije svega podijelili i koju toplu riječ.

"Donesu hranu, pa nešto i u novcu, ali najčešće hranu, deke, i slično", dodaje Velić.

Kako možete pomoći i vi? Ako znate, vidite nekoga - a ne možete im pružiti neki topao dom, odvedite ga u ovu džamiju -  Pačadži hadži Mustafe Nesuha u sarajevskom naselju Stara Breka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije