Preminula slavna reporterka CNN-a koja je izvještavala o ratu u BiH

Lana Ramljak
Preminula slavna reporterka CNN-a koja je izvještavala o ratu u BiH
Winnipeg Free Press / Jackie Shymanski
Jackie Shymanski, slavna reporterka CNN-a koja je izvještavala o ratu u Bosni i Hercegovini, preminula je u 51. godini.

Shymanski je preminula u Winipegu nakon duge bitke s rakom dojke.

Shymanski je bila član poznatog CNN-ovog tima u kojem su bili i Jim Clancy, Brent Sadler te Christiane Amanpour. Njihovi izvještaji držali su svjetski fokus na užas koji je prolazila naša zemlja, s posebnim fokusom na mučnu opsadu Sarajeva.

Shymanski je voljela ovu zemlju, Sarajevo, a oni koji su je poznavali kažu da je bila čast i privilegija družiti se s njom.

Kada su je, nakon rata u BiH, pitali što je najgore što je vidjela u tom periodu, govorila je da je najveći horor doživjela poslije, kada je izvještavala o masovnoj grobnici u kojoj je bilo hiljadu žrtava. Često je pričala kako ju je „sve to“ stiglo tek nakon rata; ubrzo se i prestala baviti novinarstvom, te je smiraj potražila u vrtlarenju.

Ova reporterka koja je tokom rata uradila i nekoliko intervjua s haaškim optuženikom i ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, nakon njegovog hapšenja, komentirala je: „Šta ste čekali dosad? Sad uhapsite i (Ratka) Mladića, vrijeme je.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije