Pravda za Davida: RAK kaznio RTRS sa 16.000 KM zbog neobjektivnog izvještavanja

J. Ć.
Pravda za Davida: RAK kaznio RTRS sa 16.000 KM zbog neobjektivnog izvještavanja
Foto: Arhiv / Ilustracija

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) kaznila je RTRS novčanom kaznom od čak 16.000 KM zbog neobjektivnog i pristrasnog izvještavanja o "Pravdi za Davida" u oktobru prošle godine, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove Agencije. 

"Regulatorna agencija za komunikacije BiH je u periodu od 18. do 23. oktobra 2018. godine zaprimila 25 prigovora građana te udruženja Sarajevski otvoreni centar i Omladinski resursni centar Tuzla na prilog koji je RTRS emitovala 5. oktobra prošle godine, u sklopu emisije Dnevnik 2 od 19.47 do 19.55 sati na temu održanog skupa Pravda za Davida, u kojima se navodi da je predmetni prilog bio pristrasan, nepravedan, netačan te direktno usmjeren protiv građana i građanki i neformalne grupe građana Pravda za Davida koji su se okupili na protestnom skupu u Banjoj Luci 5 . oktobra 2018. godine", navodi se između ostalog u Rješenju koje je upućeno RTRS-u.

Borislav Radovanović tvrdi da ima nove informacije o ubistvu Davida Dragičevića

Podsjetimo, David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopćili da je njegova smrt "zadesna".

Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako večer su se održavali skupovi pod nazivom "Pravda za Davida".

Tri mjeseca poslije pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije