Poznati profesori o odluci Bidena: Amerika je na Balkanu spremna koristiti i "štap"

4
Radiosarajevo.ba
Poznati profesori o odluci Bidena: Amerika je na Balkanu spremna koristiti i "štap"
Foto: Radiosarajevo.ba / Adis Maksić, Joe Biden i Šaćir Filandra

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sačinio je bjanko tekst sankcija o zamrzavanju imovine i interesa za lica za koja se procijeni da djeluju protivno interesima mira, prosperiteta i europskim te euroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, te se istim zabranjuje ulaz u SAD ili izdavanje bilo kojih oblika viza za vrijeme trajanja sankcija protiv njih.

Piše: Faruk Vele

Ovo je prvi konkretniji potez američkog predsjednika Bidena na Balkanu i simbolično prilično jasan nagovještaj njegove buduće politike u ovom dijelu svijeta. Je li, na koncu, ovo znak da se Amerika vraća na Balkan?

"Najnoviji potezi američkog predsjednika Bidena i njihovo pojašnjenje od strane državnog sekretara Blinkena predstavljaju konkretne poteze ispunjavanja programskih najava nove američke administracije glede otvorenih pitanja Balkana. Transparentnost, zakonitost i demokratičnost se ovim potezima zahtjeva i očekuje od svih regionalnih aktera budući da su te vrijednosti pretpostavka održanja sigurnosti i razvijanja evropskog diskursa. Ove mjere su najava sprječavanje svake vrste subjektivizma u tumačenju zakona od strane autoritarnih lidera i režima u regionu Balkana", kaže za Radiosarajevo.ba profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra.

Poruka svim akterima

Prema njegovim riječima, kriza izazvana pandemijom koronavirusa i u našem regionu je potakla i trenutačno ohrabrila izvaninstitucionalne oblike ponašanja, promovirala je etničke vođe u jedine aktere odlučivanja što se posljedično prelilo i na ravan priče o prekrajanju granica.

"Ovakvim potezom američke administracije ne samo da se označuje njena konkretna aktivnost u našem regionu već se daje na znanje svim akterima, posebno onima koji pretendiraju na nova pozicioniranja u regionu, da američka administracija ne odustaje od temeljnih ljudskih prava i civilizacijskih vrijednosti koje čine osnov stabilnog međunarodnog poretka", dodao je Filandra.

Zašto je važno da je Biden u Bijeloj kući

Vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr. Adis Maksić, ističe u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ova odluka pokazuje zbog čega je značajno za Bosnu i Hercegovinu da u ovalnom uredu Bijele kuće sada sjedi Joe Biden, a ne bivši predsjednik Donald Tramp.

"Jučer su iz tog ureda stigle dvije vijesti koje manifestuju zaokret trenutne administracije u odnosu na prijašnju kada je u pitanju naša država i šira regija. Jedna je pažnja koju je Bidenova administracija posvetila osuđujućoj presudi Ratku Mladiću kroz saopštenje koje odluku naziva historijskom i poziva sve strane da je poštuju. Druga vijest je o spomenutim sankcijama, čime Washington pokazuje da je spreman koristiti metaforički štap kako bi promovirao demokratske vrijednosti i vladavinu zakona širom svijeta, pa tako i u našoj regiji. Dolaskom Bidena, američka spoljna politika se vratila ideološkoj misiji, i sankcije protiv korumpiranih političara trebaju se posmatrati kroz tu prizmu. Poređenja radi, realpolitika Donalda Trampa bila je nezainteresovana za ove teme, a njen nastavak mogao je voditi i do krčenja osnovnih međunarodnih normi, propitivanja granica i teritorijalnog integriteta postojećih država", kaže profesor Maksić za Radiosarajevo.ba.

Važnost konteksta

Nadalje, dodaje kako su jučerašnje vijesti iz Washigntona u skladu su sa realnim očekivanjima koje možemo imati od Bidenove administracije.

"U Bosni i Hercegovini se neće ukinuti entiteti, nećemo ekspresno biti primljeni u NATO savez, niti će doći do nametanja odluka od strane OHR-a kakva smo vidjeli u prošlosti. Ali Amerika će koristiti druge alate kako bi pojačala pritiske s ciljem da se smanji korupcija, a podigne nivo demokratije i vladavine zakona, sto uključuje i poštivanje sudskih odluka. Uostalom, ovakve promjene su one koje dovode do boljeg života i pravednijeg društva. Uz to, teritorijalni integritet države je dobio jačeg zaštitnika, tako da se slični pritisci i sankcije mogu očekivati prema onima koji taj integritet pokušavaju dovesti u pitanje", konstatira Maksić.

Profesor Filandra, također, zaključuje da je ovo, istovremeno, poruka domaćim akterima da njihovo djelovanje, ukoliko nije sankcionirano od strane nacionalnih institucija, može biti kažnjivo od bitnih međunarodnih instanci.

"Potezi aktualne američke administracije imaju veću važnost ima li se na umu vremenski kontekst njihova donošenja, od zasjedanja skupine G7 do susreta Bidena i Putina pa do izricanja presude Mladiću, a povodom čega se američki predsjednik lično javnosti obratio", zaključio je Filandra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije