Poznati profesor o premlaćivanju djevojčice u Jajcu: Dokle!?

2
Radiosarajevo.ba
Poznati profesor o premlaćivanju djevojčice u Jajcu: Dokle!?
Foto: CMS/ Screenshot / Ahmet Alibašić/ Jajce

Na društvenim mrežama jučer je objavljen snimak iz Jajca u kojem je djevojčica pretukla vršnjakinju uz prisustvo druge djece.

Ovaj događaj je jučer izazvao dosta pažnje javnosti. Posebno nakon potresne ispovijesti majke pretučene djevojčice.

Među onima koji su snažno digli glas povodom ovog događaja je i dr. Ahmet Alibašić, vanredni profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu i direktor Centra za napredne studije (CNS).

"Nakon početnog oklijevanja ipak sam pogledao video "vršnjačkog nasilja" koje se ovih dana desilo u Jajcu. Strašno! Nisam siguran da je "vršnajčko nasilje" adekvatan termin. Zvučni benigno u odnosu na ono što se desilo. Ne znam ništa o identitetu napadača i posmatrača, ali ništa me godinama nije tako zabrinulo. Mi smo teško bolesno društvo. Ali, šta očekivati od društva u kome je nekažnjivost norma a pravda eksces!?", istakao je poznati profesor na Facebooku.

Ovaj slučaj, smatra on, po svemu sudeći ima historiju.

"Ma kakva ona bila ne može opravdati ovo što smo vidjeli; ni djevojku koja je udarala bespomoćnu djevojčicu a još manje posmatrače koji su je bodrili, pa joj se i pridružili. Koliko se ovoga desilo a da nije snimljeno? Na velikom smo ispitu svi, da ne nabrajam. Je li moguće da nam se ovakve stvari dešavaju pred tucetom učenika a da mi ne uočimo da nešto nije uredu? Je li moguće da je smrt Smaje Ćesira bila uzaludna? Da iz nasilja u Pazariću nismo ništa naučili? Dokle!?", upitao je profesor Alibašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije