Povratak nakon zime: Za prvim stanovnicima u Lukomir stigli i turisti

Anadolija
Povratak nakon zime: Za prvim stanovnicima u Lukomir stigli i turisti
Prvi stanovnici najvišeg i najizolovanijeg sela u Bosni i Hercegovini Lukomira, na oko 50 kilometara od glavnog grada Sarajeva i oko 1.500 metara nadmorske visine, nakon duge zime vratili su se u svoje kuće gdje i danas njeguju tradiciju tog sela.

Narsid Masleša se sa porodicom prije sedam dana vratio u selo.

Kuća Masleša je jedna od 20-tak kuća koje su zaključane u novembru prošle godine. Zbog velikih sniježnih padavina, nedostatka ambulante, ljekara i komunalnih preduzeća da čiste snježne nanose, već šestu godinu prisiljeni su napustiti svoje domove i spustiti se u grad.

Dolaskom proljeća ponovo se vraćaju na svoje.

"Otac, mati i ja smo se vratili u selo 1. aprila. Prvi smo se vratili. Išli smo iza bagera koji je sklonio ostatke snijega sa ceste. Prošle godine smo se vratili krajem aprila. Sve zavisi od snježnih padavina", ispričao je Masleša.

Nije siguran kada će se i ostali vratiti u najviše selo u BiH. Većini povratak zavisi od djece koja idu u školu. Nakon Masleša došla je i prva grupa turista iz Danske.

"Bila je grupa od 27 ljudi, studenti iz Danske. Počela je sezona dolaska turista u Lukomir. I spavali su kod nas. Zanimala ih je historija sela, njegov nastanak", poručio je Masleša. 

Lukomir je selo koje je jedinstveno po mnogo čemu, a ponajprije po kamenim kućama starim i preko 200 godina, koje su prekrivene šindrom od trešnjevine. To svakako privlači i veliki broj turista koji redovno posjećuju ovu oazu mira. 

Gradeći prva sezonska naselja, koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali članovi porodica Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije