Povodom 20. godišnjice smrti: Španija odaje počast Mirzi Delibašiću

0
Radiosarajevo.ba
Povodom 20. godišnjice smrti: Španija odaje počast Mirzi Delibašiću
Pozivnica / Španija odaje počast Mirzi Delibašiću

U povodu 20. godišnjice njegove smrti, u naredni ponedjeljak, 13. decembra, s početkom u 19 sati u Madridu će biti odata počast najboljem sportašu i košarkašu Bosne i Hercegovine svih vremena, Mirzi Delibašiću.

Tim povodom, ambasadorica BiH Danka Savić razgovarala je ranije sa Juan Antonio Corbalánom, bivšim košarkašem Real Madrida, kardiologom i autorom knjige "Razgovori sa Mirzom", inače njegovim prijateljem, koji se ljubazno odazvao molbi da zajedno sa Centrom Sefarad-Izrael, organiziraju ovaj događaj kojim će se oživjeti sjećanje na našeg košarkaškog velikana.

Producenti filma "Shooting for Mirza", premijerno prikazanog na SFF ovog ljeta, su omogućili da ovaj film bude predstavljen i u Centro Sefarad i Madridu, gdje još uvijek traje i izložba posvećena Sarajevskoj Hagadi.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

U pozivu za ovaj događaj podsjeća se na Mirzina velika djela, od nastupa za KK Bosnu i reprezentaciju Jugoslavije preko utakmica u španskoj ligi i velikog traga kojeg je ostavio Real Madridu, do najvećeg uspjeha naše reprezentacije na SP u Njemačkoj ratne 1993. godine upravo pod njegovim vodstvom.

"Još jednom velika hvala svima koji su se odazvali našoj molbi i pomogli nam da organiziramo ovaj događaj. Od srca hvala svima", napisala je na društvenim mrežama ambasadorica BiH u Madridu, Danka Savić.

Podsjetimo, članovi porodice, prijatelji i poštovaoci Mirze Delibašića jučer su, povodom 20. godišnjice smrti, položili cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Ubrzo je reket zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna.

Za "Studente" je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje.

Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije