Povodom 150. rođendana Alekse Šantića promovirana njegova knjiga "Ostajte ovdje"

Radiosarajevo.ba
Povodom 150. rođendana Alekse Šantića promovirana njegova knjiga "Ostajte ovdje"
Foto: AA / Promovirana knjiga Alekse Šantića u Mostaru
U povodu 150 rođendana velikog pjesnika Alekse Šantića među brojnim aktivnostima tokom maja i juna večeras je u Čorovića kući gdje je pjesnik radio i stvarao upriličena promocija njegove knjige "Ostajte ovdje".

Promocija knjige velikog pjesnika održana je u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar i SPKD Prosvjeta Sarajevo kao svojevrsni poklon pjesniku, ali i kao podsjetnik na njegovo stvaralaštvo.

Urednica knjige i predsjednica Izdavačke komisije u SPKD Prosvjeta Sarajevo Dragana Tomašević ističe da je ova knjiga poklon za rođendan Aleksi Šantiću.

"Znamo svi da je 27. maja 150 rođendan, a ja sam mislila da se svi autori čak i na onome svijetu raduju i da osjete kad im izađe knjiga. Tako sam vjerovala da je ovo najljepši poklon pjesniku za njegov 150. rođendan, a nama prilika da se prisjetimo njegove poezije koja srećom nije zaboravljena, koja živi još uvijek i pjeva se često kao anonimna, kao narodna pjesma što mislim da je najveći kompliment jednom pjesniku“, navela je Tomašević.

Dijana Hadžizukić koja je knjigu priredila ističe kako je planirano napraviti izbor Šantićevih pjesama, a pošto je ove godine značajan rođendan ona je htjela da to ne bude tek još jedan u nizu izbora pjesama, nego je napravljen presjek recepcije Šantićevih pjesama, tumačenje i pregled različitih izbora koji su urađeni za sve ovo vrijeme.

"Uzela sam zbirke od 1948. godine do 2008. i pogledala šta se sve to biralo iz ogromnog Šantićevog opusa s oko 700 pjesama. Primijetila sam da su različiti ljudi učitavali u njegovu poeziju svoje vrijeme i svoje stavove. Tako primjerice nakon Drugog svjetskog rata dominira rodoljubna poezija, ljubavna pjesma je tek poneka i pri kraju knjige. 2000-godina posebice u zbirkama koje su obavljene u Sarajevu i Mostaru dominira ljubavna i pejzažna poezija, a rodoljubivih pjesama je tek po nekoliko na kraju knjige. Tako da sam ja napravila izbor svih tih izbora, tako da su ovo na svojevrstan način sabrana i izabrana djela koja pokazuju šta se to sve objavljivalo i na koji način se Šantić čitao kroz ovih nekoliko 80 godina“, pojasnila je Hadžizukić.

Generalni sekretar SPKD ”Prosvjeta” Mostar Goran Kosanić ističe kako je promocija knjige Alekse Šantića u Mostaru samo dio aktivnosti kojim se obilježava 150 rođendan velikog pjesnika.

"Želimo i ovim putem da se sjetimo velikog Alekse Šantića, da mu i ovim putem posvetio dio sjećanja jer taj čovjek je zaslužio definitivno i knjigom i pričom i lijepom poezijom i muzikom koju mu večeras poklanjamo da ga se prisjetimo“, kazao je Kosanić.

O Šantiću su s velikim nadahnućem govorili Lejla Žujo-Marić i Irma Marić, a promociju knjige glazbenim programom obogatio je Mustafa Šantić, a stihove su interpretirali Milica Mihić i Sejo Đulić.

Književnoj večeri u Ćorovića kući gdje je Aleksa Šantić živio i stvarao velika djela nazočili su brojni građani i gosti iz javnog života iz grada na Neretvi i oživjeli sjećanja na kulturno nasljeđe koje je Šantić ostavio rodnom gradu, ali i čitavoj regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije