Postavljena spomen ploča Josipu Sigmundu: Jedan od glavnih utemeljitelja bh. alpinizma

0
Radiosarajevo.ba
Postavljena spomen ploča Josipu Sigmundu: Jedan od glavnih utemeljitelja bh. alpinizma
Foto: GSS Sarajevo / Postavljena spomen ploča Josipu Sigmundu

Spomen ploča Josipu Sigmundu, jednom od trojice glavnih utemeljitelja bh. alpinizma, postavljena je u subotu, 23. septembra, ispod Suhe Lastve, pored markirane staze koja vodi ispod Nikolinih stijena prema Bijelom jezeru, na mjestu odakle se otvara pogled na Ćabenske stijene.

Idejni začetnici postavljanja ploče bili su Braco Babić i Slobodan Žalica, a pomoć kod realizacije akcije dala  je Gorska Služba Spašavanja Sarajevo.

Josip Sigmund je 1930-ih godina otvorio novo poglavlje u bh. vrhunskom planinarstvu ili alpinizmu i to svojim zahtjevnim solo usponima u Ćabenskim stijenama na Treskavici te u stijeni Klapavice na Čvrsnici. Prvi je u BiH objavio tehnički opis prvenstvenog smjera (smjer u Klapavici).

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Bio je i veliki turni skijaš. Prvi je zimi pristupio na skijama na V. Vilinac te na Pločno na Čvrsnici.

Spomen-ploče drugoj dvojici glavnih utemeljitelja bh. alpinizma, Dragi Šeferu i Dragi Entrautu, postavljene su tokom proteklih godina na Romaniji, saopštio je GSS Sarajevo.

Postavljanje spomen-ploče Josipu Sigmundu, jednom od trojice glavnih utemeljitelja bh. alpinizma -- 23. septembar 2023....

Posted by Gorska Služba Spašavanja, Sarajevo - Mountain Rescue Service, Sarajevo on Friday, September 29, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije