Posjetili smo Mljet: Iznenadit ćete se cijenom janjetine

18
N. Žunić
Posjetili smo Mljet: Iznenadit ćete se cijenom janjetine
Foto: Radiosarajevo.ba / Mljet

Hrvatski otok Mljet popularno je mjesto za mnoge turiste koji dolaze s porodicama, a odlučili smo provjeriti kako se kreću cijene na ovoj destinaciji. 

Mljet je jedan od 48 naseljenih otoka u Hrvatskoj. Radi se o najjužnijem većem otoku, koji se nalazi na nekih 27 kilometara od Dubrovnika, čijoj jurisdikciji pripada. Mljet je mirno mjesto, bez mnogo događanja, čak i u jeku sezone, a poznato je i po tome što turistički uspjeh nije proizveo boom u izgradnji na samom otoku. Otok ima samo jedan hotel, većina zgrada je starije gradnje i uglavnom se oslanja na turiste koji će doći na miran odmor sa svojom porodicom. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je Mljet kako bi istražila da li mir dolazi s visokom cijenom. Kako bi došli do ovog otoka, najpopularniji način je trajekt iz mjesta Prapratno, na poluotoku Pelješcu. Tokom sezone, iz Prapratnog trajekt za mjesto Sobra, na Mljetu, kreće pet puta dnevno, od 7:00 sati pa sve do 20:30 sati, a povratak s Mljeta ide od 6:00 do 19:30 sati, također pet puta dnevno. 

Imam iz Srebrenice: Snaga žrtava genocida posebno se osjeti u danima Bajrama

Imam iz Srebrenice: Snaga žrtava genocida posebno se osjeti u danima Bajrama

Cijena trajekta za jednu odraslu osobu je 5,58 eura (10,90 KM), dok je za jedno dijete (3-12 godina) cijena 2,92 eura (5,70 KM). Cijena za automobil ispod pet metara dužine je 23,20 eura (45,30 KM), dok je iznad pet metara cijena 35,04 eura (68,50 KM). Cijena za biciklo je 5,58 eura, kao i za jednu odraslu osobu, dok je za motocikl cijena 11,35 eura (22,20 KM)

Postoje i drugi načini dolaska. Mnogi biraju doći na Mljet svojim brodovima, s obzirom na to da otok ima tri glavna pristaništa, a postoji i katamaran koji dolazi iz Dubrovnika. Također, dvije kompanije imaju i trajekt za dva različita mjesta na otoku Mljetu, koji idu iz Dubrovnika kreću tri puta dnevno. Sam put iz Dubrovnika traje oko dva sata, dok iz Prapratnog traje pola sata, s tim da ukrcaj i iskrcaj automobila poveća to vrijeme još barem 15 minuta

Mljet

Ako dolazite iz Prapratnog, doći ćete u mjesto Sobra, koje ima svoje pristanište, nekoliko trgovina i jedinu benzinsku stanicu na cijelom otoku. Kako bi došli do jedinog hotela na Mljetu, morate preći više od polovine dužine otoka kako bi stigli u mjesto Pomena. Dobre vijesti su da širom otoka imate veliki broj privatnog smještaja. Iako je hotel samo jedan, pronaći mjesto na ovom otoku neće predstavljati ogroman problem. 

Prvo što morate znati pri dolasku na Mljet jeste da se negdje trećina teritorija nalazi pod istoimenim Nacionalnim parkom. Ući u sam park možete, s obzirom na to da se dva velika mjesta, Pomena i Polače, nalaze u teritoriji parka. Ipak, kako bi dobili sve privilegije, odnosno kako bi mogli pristupiti svim dijelovima parka, morate kupiti ulaznicu, ako se nalazite u privatnom smještaju. U sezoni, cijena za odraslu osobu, za sedam dana pristupa NP Mljet, je 25 eura (48,90 KM). Djeca do sedam godina mogu ući besplatno. Ako se nalazite u hotelu, ulaz u Nacionalni park je besplatan

Što se tiče parkinga, ako se ne nalazite u nacionalnom parku, on je apsolutno besplatan. Najveći problem s parkingom bit će svakako naći mjesto u hladu, imajući u vidu da temperature idu i do 40 stepeni tokom ljeta. Ako ne želite da koristite vlastito vozilo, najbolje rješenje je iznajmljivanje skutera. Cijena za sedam dana skutera do 50 kubika, za koji vam ne treba položena A kategorija, je 184 eura (359 KM), a za više od sedam dana, cijena je 24 eura (46,90 KM) po danu. Ako želite jači skuter, cijena je 283 eura (553,20 KM) za sedam dana, odnosno 33 eura (64,50 KM) po danu ako ga planirate koristiti više od sedmicu.  

Cijenik u jednoj konobi na Mljetu

Cijene u ugostiteljskim objektima na otoku su, rekli bismo, očekivane za sezonu na hrvatskom primorju. Tako će vas jedna kafa izaći oko dva eura (3,90 KM), flaša od 0,33 litara piva 1,7 euro (3,30 KM), a limunada košta oko četiri eura (7,80 KM). Hrana u konobama je također za one s dubljim novčanicima. Tako će vas doručak koji uključuje kafu ili čaj, hljeb, sir, šunku, jaja i voće izaći 15 eura (29,30 KM). Ako bi se odlučili na ručak, kilogram ribe s roštilja košta 67 eura (131 KM), jedna porcija ovog jela 27 eura (52,80 KM), riblja plata za dvije osobe 56 eura (109,50 KM), dok je hobotnica s roštilja 28 eura (54,70 KM). Za one koji žele luksuz, kilogram jastoga košta 140 eura (273,70 KM)

Ako preferirate meso, goveđi odrezak košta 37 eura (72,30 KM), piletina s roštilja košta 16 eura (31,20 KM), dok je miješano mesto za dvije osobe 39 eura (76,20 KM). Mnoge konobe nude specijalitete, koje opet dolaze s visokim cijenama. Tako ćete za janjetinu ispod peke platiti čak 66 eura (129 KM), povrće ispod peke 50 eura (97,70 KM), a lešo ribu 59 eura (115,30 KM). 

Što se tiče deserta, sladoled košta pet eura, porcija palačinki šest eura (11,70 KM), što je cijena i domaćeg kolača. 

Cijenik u jednoj konobi na Mljetu

Za kraj, treba još reći da će vas iznenaditi cijena u trgovinama. Iako smo očekivali, u skladu s cijenama u ugostiteljskim objektima, veliku razliku, cijene su poprilično pristupačne. Osjetno je skuplje od prosjeka, ali je svakako dovoljno nisko da za odlazak na Mljet ne morate izdvojiti ogromnu sumu novca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije