Cijene divljaju u Hrvatskoj. Evo koliko košta porcija ćevapa u Umagu

13
A. Sokolović
Cijene divljaju u Hrvatskoj. Evo koliko košta porcija ćevapa u Umagu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba / Umag je već otvorio ljetnu sezonu

U moru velikih poskupljenja, pri čemu su do predsezone prednjačili trgovci, sada visokim cijenama još i više šokiraju ugostitelji.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je Umag, a iz ovog lijepog istarskog grada, zadesila su nas dva velika iznenađenja od kojih građanima i turistima probija hladni znoj.

Jedno je svako cijena ćevapa, pa smo tako bili iznenađeni kada smo "naletjeli" da porcija od 10 ćevapa bez priloga košta 13 eura (26 KM).

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Zanimljivo, identična je cijena pljeskavice, a za nas je bilo iznenađenje da 13 eura košta i porcija kobasica ili pohovanmog sira.

Porcija miješanog mesa košta 18 eura (26 KM), a recimo biftek sa tartufima je dostigao cijenu 38 eura ili 286 kuna (76 KM). 

Na plaži - 5 eura (10 KM) košta ležaljka, kako bi vlasnici rekli - prvi red do mora. Kafa se može popiti za 1,60 eura (3,20 KM), a cijena za taj omiljeni napitak mnogih Bosanaca ide i do 3 eura (6 KM).

Umag je već otvorio ljetnu sezonu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Umag je već otvorio ljetnu sezonu

Pivo je također iznenađenje. Krigla točenog domaćeg hrvatskog piva od tri decilitra košta čak 4 eura (8 KM), a cijena ide i do 12 KM (6 eura) u hotelskim restoranima.

Kolač se kreće od 3,30 eura (6,5 KM) do 6 eura (12 KM). Pohvalno je da kugla sladoleda iznosi 2 eura ili 4 KM, pa se možete osvježiti za realno pristojnu cijenu.

Hoteli u Umagu još nisu puni, ali su vlasnici počeli sa animacijama turista, pa tako pored hotelskih bazena možete vidjeti kako se zabavljaju gosti popularnim vježbama u vodi, karaokama, društvenim igrama (pikado, stoni tenis, stoni nogomet...)

Cijena smještaja se kreće od 80 eura (160 KM) po noćenju u dvokrevetnoj sobi u privatnom smještaju do 140 eura (280 KM) u hotelu.

Naravno, imate i spavanje za 400 eura (800 KM) sa uključenim svim taksama poput u hotelu Kempinski u Savurdiji, na 7 kilometara od Umaga, gdje ćete uživagti u prekrasnom pogledu na Jadransko more i sjajnom jelovniku. Naravno, sve je to za one "dubokog džepa".

Istru i Umag napuštamo posjetom Lidlu, gdje su cijene osjetno veće nego u maju. No, sve skuplje, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u našem okruženju.

Loša vijest za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u Bosni i Hercegovini dostigao rekordan iznos

Loša vijest za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u Bosni i Hercegovini dostigao rekordan iznos

Za kraj smo izdvojili izjavu našeg Bosanca, koji svake godine dolazi na odmor u Umag sa porodicom. Samir M. nas je lijepo na povratku nasmijao.

"Sve je dobro, dok nam zrak ne počnu naplaćivati. Kada do toga dođe, onda smo u belaju!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije