Posjetili smo: Ljekoviti izvori Gubera bili su poznati još prije dva milenija

S. H.
Posjetili smo: Ljekoviti izvori Gubera bili su poznati još prije dva milenija
Foto: Radiosarajevo.ba / Izvori Gubera

Na svijetu, kažu, nema takvog bogatstva kao što su ljekovite vode na Guberu kod Srebrenice.

Samo desetak minuta šetnje od centra Srebrenice, u pitomoj prirodi bogatoj listopadnim i crnogoričnim drvećem koje okružuje ovaj grad, smješteno je prekrasno izletište sa izvorima ljekovite vode koje liječe anemiju, kožna oboljenja, bolesti kože, sinuse.

Posjetili smo ovo izletište koje je proslavilo ovaj prekrasni podrinjski grad jednog sunčanog julskog vikenda gdje smo sa mještanima razgovarali o značenju Gubera za njih.

Dragan Bursać: Čekajući Dylana Doga u Srebrenici

Na bazenu koji se znao formirati na dnu Gubera od količine vode su, kako su nam ispričali, odrastali, kupali se kao djeca, skakali, ali i redovno su se umivali vodom "ljepoticom"... 

I danas je posjećuju noseći flaše u gajbama svi oni koji traže lijeka, a kojima može pomoći jedan od pet ljekovitih izvora.

Klupe i stolovi za izletovanje, dječiji park, samo su dodatni sadržaji uz šetnicu na Guberu koji upotpunjuje ambijent ovog prekrasnog izletišta.

Izvori Gubera - undefined

Dječiji park i klupe

Da je Guber neiskorišten potencijal koji čeka na bolje dane, svjedoče i podaci da dok je radila banja tu je cvjetao i banjski turizam koji danas još uvijek čeka nastavak obnove.

Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, do pred sami rat, banja “Guber” bilježila je i do 90.000 noćenja i godišnji prihod od oko tri miliona dolara.

Akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice kupilo je prije nekoliko godina staru banju i počela je izgradnja novih, modernih hotelsko-banjskih kapaciteta. U novom je ruhu banja trebala početi s radom do kraja 2011. godine. Gradnja višemilionski vrijednog kompleksa u kojem bi trebalo biti zaposleno oko 350 Srebreničana već je godinama blokirana. Dok se vode sudski procesi o tome ko polaže pravo na koncesiju i eksploataciju, ljekovite vode teku u kanalizaciju.

Izvori Gubera - undefined

Ulaz u prostor banje Guber

Kontaktirali smo Turističku organizaciju Srebrenica kako bi nam dali odgovor na to da li će se nastavljati obnavljati banja koja se nalazi neposredno do izvora očne vode i vode za liječenje anemije, na kojoj su radovi u proteklom periodu krenuli, pa stali. Odgovor još uvijek nismo dobili.

Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezano je za različitu geološku građu i bogatstvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova cinka i gvožđa. Nastaju tako što padavinska voda ponire kroz brojne pukotine i rudarske šupljine u kojima skuplja i rastvara različite minerale, koji joj daju jedinstven kvalitet i značaj, čija ljekovita svojstva prevazilaze najpoznatije mineralne banje Evrope.

Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, o čemu svjedoče i natpisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice.

Prva detaljna analiza vode Crnog Gubera izvršena je 1894. godine, i tada je proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta.

Od 1887. godine, u vrijeme austrougarske uprave, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i prodavana širom Evrope, ali i u Africi i Americi. Tokom 1898. godine, na svjetsko tržište izvezeno je 200.000, a rekordnih 236.544 flaša Guber - vode, izvezla je kompanija "Matoni" iz Beča, 1901. godine.

Evropski i domaći stručnjaci su potvrdili ljekovitost ove vode u liječenju malokrvnosti, reumatskih, nervnih i drugih oboljenja. Godine 1951. zvanično je otvoreno Lječilište “Guber”. Crni guber, od tada poznatih 450 mineralnih voda, jedini je našao mjesto u farmakopeji. Guber voda s vrela Crni guber 1956. godine proglašena je lijekom.

Na samom vrhu nalazi se voda koja liječi očne bolesti. Ovaj izvor je male izdašnosti ali najveće mineralizacije, najveće od svih srebreničkih ljekovitih izvora. Visoka koncentracija željeza u “očnoj vodi” kao i drugih elemenata svrstava ovaj ljekoviti izvor po količini željeza na treće mjesto evropskih mineralnih izvora. Očna voda pomaže i djeluje kod raznih oboljenja sluzokože očiju, prije svih kod konjuktivitisa, a oni koji su je koristili tvrde da značajno poboljšava vid. 

Mještani su nam preporučili da samo par kapi vode nakapamo u oči i malo zastanemo dok djeluje. Ipak, preporučuje se da ovu, kao i druge vode na Guberu, koristite uz preporuku ljekara. Ne preporučuje se onima koji su imali neku operaciju ili intervenciju na očima.

Iznad "očne vode" nadolazi potok čiste vode, koju zatim presjecaju ljekovite vode Gubera, koje su zbog svojih bogatih svojstava promijenile čak i broju kamena preko koje teku.

Izvori Gubera - undefined

Očna voda

Ispod očne vode, kada se krene nazad prema gradu, smješten je mali Guber. Ovaj izvor sadrži dva puta više željeza od Crnog gubera, te veće količine kalcijuma i magnezijuma. Njegova koncentracija željeza približna je koncentraciji mineralnog izvora u banji Levico u Italiji.

Odlikuje se konstantnom temperaturom 12,4 C. bistra je, bez boje, kiselkastog ukusa. U sebi sadrži najviše gvožđa određenu dozu arsena i drugih rijetkih metala.

Izvori Gubera - undefined

Voda koja liječi anemiju

Liječi anemiju, nedostatak apetita i jedini je pitki izvor koji se pije u kombinaciji sa C vitaminom, rekli su nam mještani. Preporučuje se piti je pomalo, ali i za ovu vodu svakako je bolje konsultirati se sa ljekarom.

Tu su još i voda za sinuse koja značajno umanjuje i ublažava upalu i bolove sinusa, a upotrebljava se ušmrkivanjem u nozdrve.

Voda ljepotica je naročito omiljena među pripadnicama ljepšeg pola, jer umivanje ovom vodom rezultira ljepšim i zdravijim tenom, čistijom kožom lica, a mnogi su koristeći ovu vodu, zalječili i sa lica zauvjek uklonili akne i mitisere.

Odvajkada se pričalo da su srebreničke žene bile izrazito lijepe zbog toga što su se umivale ovom vodom.

Preostali izvor, posljednji u nizu a najbliži gradu, je onaj koji liječi kožna oboljenja. 

Cijeli put do izvora na Guberu popločan je kaldrmom, no dio puta koji vodi do nekadašnje banje i izvora očne vode i vode za anemiju je raskrčen još dok su trajali građevinski radovi na banji, a koji su ipak prestali iz za sada nepoznatih razloga.

Iako ovo prekrasno izletište i ljekovito izvorište nije prazno, ipak je šteta što se u njega ne ulaže više i ne promovira dovoljno - jer ovakav izvor doveo bi nas na svjetsku mapu banjskog turizma i lječilišta. Još jedan od brojnih potencijala koji bi značajno pomogao ekonomiji i turizmu Srebrenice, kojoj je to i potrebno, ali i same države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije