Delić: Srebrenički cvijet kao obol vječnom podsjećanju na strašni zločin

S. H.
Delić: Srebrenički cvijet kao obol vječnom podsjećanju na strašni zločin
Foto: Facebook / Ilustracije Admira Delića

Obećao je sebi da će svakog jedanaestog u mjesecu, počevši od jula 2018. pa do jula 2019. godine objaviti po jednu ilustraciju srebreničkog cvijeta kao svoj obol vječnom podsjećanju na strašni zločin, na genocid nad nevinim ljudima, da se nikome, nikada i nigdje više ne ponovi.

Iza ovih snažnih ilustracija koje su odjeknule društvenim mrežama šireći njihovu poruku stoji ilustrator iz Tojšića kod Kalesije Admir Delić poznatiji i kao Jerome Stickman ili Seoski Batman s kojim smo razgovarali za Radiosarajevo.ba.

Ilustracije Admira Delića - undefined

Ilustracija Cvijeta Srebrenice

"Posljednjih nekoliko godina sam svakog 11. jula objavljivao ilustracije na temu genocida počinjenog u Srebrenici. Međutim, lani sam razmislio o tome je li dovoljno da se prisjećam i odajem počast žrtvama samo tog mjeseca i samo na taj datum. Nekako mi se činilo licemjernim da ih se prisjetim crtežom samo u julu, stoga sam odlučio da svakog jedanaestog dana ama baš svakog mjeseca u godini nacrtam nešto kako se ne bi zaboravilo, ali ni ponovilo – nikada i nikome više. Odlučio sam i da crtam srebrenički cvijet s određenim porukama, da bih sve to zaokružio ovom posljednjom, koja prikazuje da se uprkos svemu opet rađa i nastavlja život. Ali da se isto tako pamti zločin i ne zaboravlja", rekao nam je Delić koji je jučer završio prvi ciklus.

Od narednog mjeseca radi novi, s novom idejom i crtežom.

"Samu inspiraciju i način prikazivanja užasa tih zločina dobio sam iz remek-djela svjetske strip-umjetnosti – Spiegelmanovog 'Mausa'. A šta slike govore mislim da je sasvim jasno iz tih simboličnih i jednostavno nacrtanih ilustracija. Naime, jeziva je činjenica da se i danas, na 24. godišnjicu zločina u Srebrenici, još traga za posmrtnim ostacima više od hiljadu nestalih Srebreničana, a da njihove komšije, koji znaju gdje su ti posmrtni ostaci i preostale masovne grobnice – i dalje šute. A vrijeme je da progovore. Radi žrtava, ali i svoje savjesti. Ako je uopće imaju", rekao je Delić za naš portal.

Ovo je samo jedan od projekata koje je radio vezan za Srebrenicu i genocid koji je tamo počinjen nad nedužnim ljudima.

"Već sam radio na stripu 'Prešli Su!' na ideju i scenarij Samira Karića, koji je najzaslužniji što je taj strip ugledao svjetlo dana. Riječ je o djelu na koje sam ponosan, jer sam crtao na sjajnu Karićevu priču o dječaku i profesoru geografije koji bježe po šumama oko Srebrenice i spašavaju živu glavu. Tu sam samo učestvovao sa crtežom, a nešto slično planiram uskoro", otkrio je Delić za Radiosarajevo.ba.

Počeo je crtati jako kasno, negdje od 26. godine.

"Svaki projekat je bio različit. Od stripova, ilustracije, plakata poput onog za sjajnu predstavu Narodnog pozorišta Tuzla - Posljednja Ljubav Hasana Kaimije, koja je odnijela masu nagrada, do kompletnog dizajna Frenkijevog albuma 'Reexperince' i dalje. Sve je to utjecalo na moj razvoj kao crtača i stil crtanja. No, svakako su tu bitni stripovski uzori poput Davida Aje, Travela Foremana, Jima Aparoa, Roberta Disa i Mikea Mignole. Od svakog sam uzimao ponešto i temeljito izgradio stil, koji skromno mogu reći, je potpuno moj i drugačiji", rekao nam je Delić.

Admir Delić - undefined

Cover Frenkijevog albuma

Nadimak Jerome Stickman je dobio zbog, kako nam je ispričao, sticka kojeg je nosio sa sobom i slušao muziku od kolege Denisa sa bivšeg posla na Radiju TK.

"Jerome je dodao moj najbolji prijatelj Esmir s kojim trenutno radim na projektu 'Između Ovdje i Tamo' u kojem kombinujemo njegovu muziku i moje crtanje. Jerome je dodao zbog moje velike ljubavi prema Bonellijevom junaku Mister Nou, koji se zapravo zove Jerome Drake. Na tviteru koristim nadimke Seoski Batman i Avet sa Rio Gribaje. Prvi zbog, još uvijek dječačke opčinjenosti prema tom junaku sa plaštom, a drugi po epizodi Mister Noovog stripa, koju mi je nedavno poklonio Fili. Sama twitter zajednica je najzaslužnija što je priča o ilustracijama srebreničkog cvijeta dobila na snazi. Hvala im na tome", poručio je Delić.

Autor je stripa o prvom bosanskom nindži "Ishikawa Seed" kojeg je nacrtao prije dvanaest godina, kada se počeo baviti stripom.. Najviše se bavi digitalnim crtanjem, te svoje crteže objavljuje u virtuelnoj kući Stickbook.
Admir Delić - undefined

Ninja

Svojim radovima je privukao veliku pažnju internet publike, a njegova zbirka ilustrovanih priča Seoske Strahote je već dobile svoju čitalačku i medijsku pažnju.

"Prvo izdanje je skoro rasprodano. Riječ je o skupu od 36 horor bajki, onih malih pričica koje su nam djedovi i nene pričali navečer, uz vatru u šporetu, o vješticama i vilama, vampirima i drugim strašilima. Ja sam te priče iskoristio kao temelj za neki svoj svijet, koji sam kreirao u toj knjizi. Tu su ilustracije sa svim tim strahotama, vazda vezanim za selo i moju rodnu rijeku u Tojšićima, gdje sam živio sve do nedavnog preseljenja u Sarajevo, kada sam počeo raditi za Al Jazeeru Balkans. U knjizi se pored pričica nalazi i detaljna mapa sa izmaštanim područjem planina, tunela i skrivenih sela u okolini Gribaje. I ono što mogu reći, kao autor, je to da nisam očekivao toliko velik interes za tom knjigom u kojoj je učestvovalo više ljudi, poput Ahmeda sa dizajnom i Jasminom koji je maestralno prilagodio jezik i priče tom šmeku seoskih priča. Da smo dobro učinili, svjedoče i reakcije ljudi koji su rekli da ih podsjećaju na djetinjstvo. Uz sve to, Emir trenutno radi na prilagođavanju Seoskih Strahota kultnoj igri Dungeons and Dragons pa me sve to skupa zanima kako će na kraju ispasti", rekao je Delić.

Što se tiče narednih projekata, otkrio nam je da radi na jednom usko vezanom uz Srebrenicu, ali je o tome još rano govoriti jer je u fazi pripreme, te radi na svoja dva, nastavku Seoskih Strahota u vidu stripa koji se odvija tokom 1946. godine u okolini Tuzle i koji bi svjetlo dana trebao ugledati iduće godine.

"Tu je i jedan projekat sa strane, također vezan uz Strahote, snove i zmije. To je nešto što sam crtkao u srednjoj školi, a pronašao nedavno na tavanu i odlučio da malo prilagodim i ponovo nacrtam. No otom-potom, kad bude pravo vrijeme, onda ću i najaviti o čemu je konkretno riječ", rekao je ilustrator Admir Delić  za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije