Porezna uprava FBiH: Ugostitelji moraju prijaviti muziku uživo

Radiosarajevo.ba
Porezna uprava FBiH: Ugostitelji moraju prijaviti muziku uživo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike koji organiziraju izvođenje žive muzike da su dužni blagovremeno izvršiti svoje zakonom propisane.
Porezna uprava podsjeća ugostitelje da su tri dana prije početka organiziranja žive muzike u ugostiteljskom objektu prijaviti dan početka i dan završetka organiziranja žive muzike, kao i podnijeti prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj ispostavi, u propisanom roku, odnosno u skladu s kantonalnim zakonima te s izvođačem žive muzike zaključiti ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunati, obustaviti i prijaviti porez na dohodak, doprinose za PIO/MIO i doprinose za zdravstveno osiguranje, i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

"Izvršavanjem navedenih obaveza bit ćete pošteđeni sankcija i mjera kao što su novčane kazne u iznosu od 500 KM do 10.000 KM za pravno lice i novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 200 KM do 2.000 KM, novčane kazne za fizičko lice u iznosu od 200 KM do 3.000 KM", navode iz Porezne uprave FBiH 

Pred nastupajući praznik 8. mart - Dan žena Porezna uprava Federacije BiH će vršiti pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata radi provjere zakonitog organiziranja muzike uživo.

"Pozivamo vas da izvršite navedene i druge porezne obaveze u skladu sa poreznim i drugim propisima, jer cilj Porezne uprave Federacije BiH nije kažnjavanje poreznih obveznika", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije