Politička prava i građanske slobode: BiH i Kosovo 'dva oka u glavi'

Radiosarajevo.ba
Politička prava i građanske slobode: BiH i Kosovo 'dva oka u glavi'
U godišnjem izvještaju organizacije Freedom House o političkim pravima i građanskim slobodama kao glavni trend spominje se napredovanje populističkih i nacionalističkih snaga.

Na listi od 0 do 100, gdje je 0 najgori a 100 najbolji rezultat, na području Jugoistočne Europe, prva je Slovenija s 92 boda, zatim slijedi Hrvatska s 87 bodova, a tu se nalazi i Srbija koja je također na listi slobodnih zemalja, sa 76 bodova.

Prema njihovom izvještaju, Bosna i Hercegovina ne spada u slobodne zemlje, već se nalazi na listi djelomično slobodnih sa 55 bodova.

Zabrinjavajuća činjenica jeste ta, da se od zemalja bivše Jugoslavije, iza BiH nalazi samo Kosovo.

"Presuda" je to organizacije Freedom House koja svake godine sastavlja izvještaj o stanju slobode i demokratije širom svijeta.

Na globalnom nivou podaci su poražavajući - već jedanaestu godinu za redom smanjuju se politička prava i građanske slobode širom svijeta. Taj je pad registriran i u zemljama koje su proglašene "slobodnima", kao što su primjerice Češka, Danska, Francuska, Poljska Mađarska, Velika Britanija ili SAD, a glavni krivci su populističke i nacionalističke snage.

Tako se u izvještaju spominje jačanje ksenofobije u Velikoj Britaniji nakon Brexita, jačanje nacionalističke retorike u Francuskoj i SAD-u, antidemokratski potezi poljske vlade, pobjeda Trumpa..

Od 195 država u svijetu, njih 87 su rangirane kao slobodne zemlje, 59 kao djelomično slobodne, a 49 kao neslobodne. Također, u 67 država u svijetu smanjena su politička prava i građanske slobode, dok je u njih 36 zabilježen napredak.

O organizaciji

Freedom House je nezavisna watchdog organizacija posvećena širenju sloboda širom svijeta.

Danas, kada više od dvije milijarde ljudi živi u represivnim sistemima, Freedom House progovara protiv glavnih prijetnji demokratiji i osnažuje građane da ostvare svoja osnovna prava.

Ova organizacija analizira osnovne izazove slobodnog svijeta, zalaže se za veće političke i građanske slobode i podržava najglasnije aktiviste u odbrani ljudskih prava i promociji demokratskih promjena.

Od osnivanja 1941. Freedom House važi za američkog prvaka među organizacijama koje se bore za unapređenje sloboda na globalnom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije