Pogledajte kako je Stari most izgledao dan prije rušenja: Svijete, da li se stidiš....

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je Stari most izgledao dan prije rušenja: Svijete, da li se stidiš....
PrtScr / Stari most, pet minuta prije nego što je pao

Centar za mir i multietničku Saradnju iz Mostara prenio je na svojoj Facebook stranici, kako su naveli, unikatni, nikada do sada prikazani video materijal o rušenju Starog mosta.

Piše: Faruk Vele

Autori videa od 13.37 minuta, kao i pratećih komentara su Rešid Babović i Jimmi James, koji potpisuje i muziku.

Snimak je nastao 8. novembra 1993. godine, kada je Stari most gotovo cijelog dana gađan s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na snimku se mogu vidjeti stravične posljedice razaranja jednog od najljepših spomenika osmanske kulture na području Europe.

„Stari most sa južne strane, ono što je ostalo sa južne strane nakon granatiranja koje ste mogli vidjeti i čuti. Ovo je sve što je ostalo od Starca, 500 godina starog mosta. Ko zna koliko milijardi ljudi iz cijelog svijeta je prošlo nogostupom ovog velikana umjetnosti arhitekture“, komentar je autora na snimku,
koji nastavlja.

„Most će pasti ako gospoda iz Ujedinjenih naroda uskoro ne preduzmu nešto. Svijete, da li se stidiš da ono što će ono što štitiš nestati sa lica zemlje“.

Autor dolazi do prisutpa mostu iz pravca Kujundžiluka i zastaje uz komentar: „Gospodo, to je sve, mosta više nema“...

Most će zaista pasti u tačno 10:16 sati narednog dana. Taj 9. novembar 1993. godine ostat će upisan u jednu od najmračnijih stranica ljudske historije.

Nepunih 11 godina kasnije, Stari most će izroniti „za one što ga vole“, ali čovječanstvo neće zaboraviti zločin urbicida izveden pred očima cijelog svijeta.

Pogledajte...

/p>

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije