Pogled iz zraka: Jesenje boje prekrile Park prirode Hutovo blato (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pogled iz zraka: Jesenje boje prekrile Park prirode Hutovo blato (VIDEO)

Park prirode Hutovo blato u Čapljini u ovo doba godine opustoši ali ga ne napuste boje jeseni i prava zlatna čarolija. 

Naime, jesen je već polako počela pokazivati sve svoje boje u ovom predjelu BiH.

Inače, Hutovo blato jedno je od najvećih staništa ptica močvarica u Europi i prostire se na skoro 8.000 hektara prostora u neretvanskoj dolini.

Pogledajte jesenju čaroliju koju vam donosimo u našoj galeriji.  

Prema posljednjim analizama 187 vrsta ptica se mogu vidjeti i pronaći u Parku prirode Hutovo blato i na lokalitetima uz rijeku Neretvu i njene pritoke.

Hutovo blato se nalazi na jednom od četiri migratorna puta ptica iz Sjeverne i Srednje Evrope prema Aziji i Africi. U periodu seobe ptica, one uz povoljne abiotičke (klima, geografski položaj, voda, tlo i dr.) i biotičke uslove (vegetaciju, mikro i makro fauna i dr.) na ovom prostoru, nalaze obilje hrane, tišine i mira za odmor te je zbog toga ovaj prostor od davnina prepoznat kao važno stanište ptica močvarica.

Povijest Hutovog blata kao zaštićenog dijela prirode počinje od trećeg jula 1954. godine kada je ustanovljen ornito-faunistički rezervat Hutovo blato 6144 ha.

U sklopu ornito-faunističkog rezervata 1959. god. izdvojen je strogi ptičiji rezervat Škrka (350 ha), zatvoren za ribarenje, lov i druge ekonomski isplative aktivnosti. Zbog svog međunarodnog značaja, Hutovo blato je 1971. god. uvršteno u "Popis močvara od međunarodnog značaja", a 1980. god. uvršteno je u "Međunarodni projekt za zaštitu mediteranskih močvara".

Park Prirode Hutovo blato osnovan je 1995. godine. Nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, sa lijeve strane rijeke Neretve na teritoriju općina Čapljina i Stolac. Zauzima površinu od 7411 ha.

Pratite Helifilm BiH na Facebooku

Uživajte u snimku iz zraka, ponovo u produkciji Helifilma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije