Podcast: Zdravstvo za sve - borba Koalicije MAAC

0
Promotivni tekst
Podcast: Zdravstvo za sve - borba Koalicije MAAC
Foto: Radiosarajevo.ba / Podcast "Izliječimo zdravstvo"

Projekat "Izliječimo zdravstvo", koji provode Transparency international BiH i Centri civilnih inicijativa, uz finansijsku podršku Evropske unije, nastoji se doprinijeti smanjenju korupcije u sektoru zdravstva u BiH kroz angažman OCD-a u formulisanju politika, donošenju odluka i podržavanju javnih zdravstvenih ustanova u pružanju kvalitetnijih i efikasnijih zdravstvenih usluga građanima. Cilj će se postići poboljšanjem transparentnosti, odgovornosti i integriteta 15 zdravstvenih ustanova u BiH kroz pružanje sistemskih rješenja u ključnim oblastima rizika za korupciju.

Kroz projekat formirana je Koalicija za praćenje i zagovaranje borbe protiv korupcije (MAAC) koju čine mediji i lokalne NVO, a koje su dobile podršku u realizaciji 10 javnih mini kampanja sa sličnom tematikom. Koalicija je formirana zbog nepostojanja dovoljno jakih aktera koji mogu pozitivno uticati na unapređenje sistema borbe protiv korupcije u zdravstvu, pogotovo na lokalnom nivou, te zbog postojanja velikih izazova u datoj oblasti.

Koalicija MAACC, predvođena Udruženjem građana Stop mobbing i NVO Kap, sa još 32 udruženja građana, iz više bh. gradova pokrenuli su još u avgustu 2020. godine inicijativu "Zdravstvo za sve!", prema ministarstvima zdravlja FBiH i KS, u kojoj zahtjevaju da se zaustavi propadanje zdravstva, hitno "okonča haos koji vlada već duže vrijeme u pojačano rizičnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji" i da se ponude rješenja trenutne krize zdravstvenog sistema. Da li je ova inicijativa urodila plodom, te koji su su sve rezultati koje je postigla navedena Koalcija možete saznati iz našeg podcasta, gdje nam je gost bila predstavnica Koalicije MACC Anica Ramić

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Više informacija o projektu možete pronaći na LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije