Počeo vjerski dio ceremonije otvaranja Aladža džamije u Foči

Radiosarajevo.ba
Počeo vjerski dio ceremonije otvaranja Aladža džamije u Foči
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ceremonija otvaranja Aladža džamije

Fočanska ljepotica, Aladža džamija danas će biti ponovo otvorena za vjernike, nakon što su je, prije 27 godina, srušili srpski agresori.

Učenjem Kur'ana hfz. Nisveta ef. Omerdića počeo je današnji program svečanog otvorenja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, kojem prisusutvuje nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta.

Vjernici pristižu u Foču: Salavati i molitva već se čuju iz harema

Fočanska ljepotica: Aladža nakon 27 godina danas ponovo prima vjernike

Foča spremna za veliki dan: Brojni vjernici već pristižu na otvaranje Aladže

Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas će ponovo biti otvorena za sve vjernike, a ovaj čin, kako je ranije naglašeno, predstavlja jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko, koje je uz pomoć donatora uložilo velike napore da ovaj značajan i zahtjevan projekat bude doveden do kraja.

Svečano otvorenje Aladža džamije planirano je u 13 sati, a ovom činu prethodit će poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počet će dovom koju će proučiti bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije