Vjernici pristižu u Foču: Salavati i molitva već se čuju iz harema

O. K.
Vjernici pristižu u Foču: Salavati i molitva već se čuju iz harema
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Aladža džamija

Vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine privatnim automobilima i autobusima već pristižu na otvorenje Aladže džamije u Foči.

Fočanska ljepotica: Aladža nakon 27 godina danas ponovo prima vjernike

Foča spremna za veliki dan: Brojni vjernici već pristižu na otvaranje Aladže

Fočanska ljepotica, Aladža džamija danas će biti ponovo otvorena za vjernike, nakon što su je, prije 27 godina, srušili srpski agresori.

Muzički dio programa otvaranja fočanske ljepotice upotpunit će hor Medžlisa IZ Sarajevo. 

Među njima su i poznati interpretatori ilahije i duhovne muzike Mustafa Isaković, Armin Muzaferija, Zejd Šoto, Eldin Huseinbegović, Latif Močević i Šerif Delić.

Jedan od običaja Bošnjaka muslimana na ovim prostorima jeste darivanje poklona na otvaranju džamije. Tako su brojni vjernici danas donijeli cekere sa sedžadama i tespihima za obnovljenu Aladža džamiju.

Kako su nam kazali organizatori ovog skupa i domaćini iz Foče, mnogi ljudi im prilaze na zidu koji dijeli harem džamije i park u kojem su smješteni posjetioci kako bi uručili poklone.

"Lijep je to običaj, diže nam moral i daje nam snagu i vjeru u jedinstvo muslimana na ovim prostorima. Te hedije ne odbijamo, mnogi su prešli dug put da bi bili ovdje", kazali su organizatori.

Kako su organizatori i naglasili, posjetioci će otvorenje i program moći pratiti iz parka koji se nalazi u dvorištu Aladže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije