Pitali smo šta je sa revizijom diploma: 92 su lažne, evo i u kojim institucijama

8
L.S.
Pitali smo šta je sa revizijom diploma: 92 su lažne, evo i u kojim institucijama
Twitter / Ilustracija

U dosadašnjoj reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama, preduzećima, ustanovama utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome.

Tragom ove informacije portal Radiosarajevo.ba poslao je upit Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke

Na naš upit odgovorili su potvrdno i pojasnili o kojim institucijama je riječ. 

Radi se o slijedećim nevjerodostojnim diplomama i to:

  • jedna u Finansijsko-informatičkoj agenciji,
  • tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo,
  • četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo,
  • pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo,
  • tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, 10 u Lutriji BiH,
  • 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH,
  • dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH,
  • po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju,
  • jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici,
  • osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, te
  • po tri u Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići,
  • jedna u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata
  • 10 u JP Željeznice FBiH

Kakva je situacija, da li je iko procesuiran zbog izdavanja ili posjedovanja nevjerodostojnih diploma - iz ministarstva kažu kako su neki donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa. 

"Kada su u pitanju pronađene krivotvorene i nevažeće diplome, Ministarstvo je upoznato da su određeni subjekti i institucije već donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa za zaposlenike sa takvim diplomama, dok su pojedini poduzeli daljne aktivnosti na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te su obaviještene inspekcijske službe, odnosno nadležna tužiteljstva", tvrde iz ministarstva. 

Ističu kako Ministarstvo ne raspolaže s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome.

Naime, u skladu sa inicijativom koju je usvojila Vlada Federacije BiH, a na prijedlog ovog Ministarstva, revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, ali i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, provodila se na način da su spomenuti subjekti od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika tražili provjeru vjerodostojnosti istih, a potom su bili dužni dostaviti i svoje izvještaje o realizaciji provedenog.

Konačni izvještaj sačinilo je ovo Ministarstvo, te o svemu izvijestilo Vladu Federacije BiH.

Federalna vlada zaključila je da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. Da li su se prijavljivali ovakvi slučajevi, iz ministarstva poručuju:

"Da, to je tačno. A ovaj zaključak je, naravno, dostavljen svima, te svi mjerodavni po istom moraju i postupiti, te u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza", ističu iz ministarstva.

Važno je spomenuti i preporuku da se ubuduće, već prilikom zasnivanja radnog odnosa u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, izvrši provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava.

Mi, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti, odmah smo izvršili provjeru svih diploma svojih zaposlenika i nismo otkrili niti jednu lažnu diplomu", kazali su iz ovog ministarstva za RadioSarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije