Pitali smo: Da li domovi zdravlja u Sarajevu imaju dovoljno zaštitne opreme?

1
J. Ć.
Pitali smo: Da li domovi zdravlja u Sarajevu imaju dovoljno zaštitne opreme?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Opremljenost ljekara i domova zdravlja u Kantonu Sarajevu nikada nije bila problem, ali u situaciji pandemije pitanje je delikatno - koliko god da se nabavlja može biti u momentu nedostatno, jer se brzo troši. 

"Ono što je važno jeste činjenica da imamo i dovoljan broj zaštitnih maski, vizira i COVID odijela, ali mi moramo na dnevnoj bazi gledati presjek stanja u magacinu i konstantno dobavljati. To je nešto što se konstantno troši“, rekao je ovo za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornik Domova zdravlja Kantona Sarajevo Armin Šarkić

Prema podacima kojima raspolaže, kaže da je samo u posljednja četiri dana kroz trijažne punktove Domova zdravlja KS prošlo od 11.000 do 13.000 građana Kantona Sarajevo koji su dobili, u bilo kojem smislu, zdravstvenu uslugu. 

Dom zdravlja Omer Maslić - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dom zdravlja Omer Maslić

"Do 13.000 ljudi dnevno prođe kroz trijažne punktove. To je jedan ogroman pritisak. U Domu zdravlja Stari Grad posljednjih dana dnevno se bilježi ulazak oko 1.000 ljudi, Dom zdravlja Vrazova 1.400, a najmnogobrojnija općina Novi Grad bilježi dnevno do 2.000 pacijenata. Veliki je zaista pritisak, toga smo svjesni i stoga se treba konstantno pokrivati i adekvatnom opremom", ističe glasnogovornik Domova zdravlja KS. 

Navodi kako su u stalnoj saradnji s nevladinim sektorom, UNDP-om i drugim organizacijama koje su im uvijek na dispoziciji.

"Nabavljamo zaštitnu opremu i materijal. Ne vjerujem da može nestati, jer nije ratno stanje pa da imamo prekid komunikacija. Ne treba dizati paniku. Uredno dolaze avioni i snabdijeva se redovno, a naročito sada kada ulazimo u sezonu gripe pored pandemije. Nadam se da ćemo i dalje imati kontinuirano snabdijevanje", mišljenja je Šarkić.

Kada su u pitanju građani ističe kako su, na žalost, primorani sami kupovati zaštitne maske za ličnu upotrebu.

"Mi kao Dom zdravlja i primarna zdravstvena ustanova imamo dezinfekciju na svakom ulazu, trijažne punktove i obavezno mjerenje temperature. Na žalost, ja bih volio da proradi taj socijalni momenat o kojem bi vlast trebala razmišljati. Da veliki dio maski koji je sigurno dobijen putem avio-linija bar dobije stanovništvo treće dobi i penzioneri", zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Arman Šarkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije