Pijaca Ponterosso u Trstu bila je raj za šopingoholičare iz bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Pijaca Ponterosso u Trstu bila je raj za šopingoholičare iz bivše Jugoslavije
Generacije koje su u bivšoj Jugoslaviji odrastale tokom šezdesetih, sedamdesetih i početkom osamdesetih, bile su uskraćene za neke artikle i proizvode koji se danas čine uobičajeni.

Farmerke su bile predmet žudnje za sve jugoslavenske tinejdžere, ali do njih se veoma teško dolazilo. Nisu se prodavale u prodavnicama i robnim kućama, a da biste došli do njih trebali biste ili poznavati nekog švercera ili se zaputiti, ni manje ni više nego u Italiju. 

Grad Trst, smješten na samoj granici između Italije i današnje Slovenije, bio je, zapravo, najveća robna kuća za Jugoslavene. Tamo su, osim farmerki, hiljade kupaca dnevno kupovale talijanske cipele, kafu, kinder jaja, igračke, autodijelove. 

Trst je nudio otvorena vrata najljepšim tekovinama kapitalizma, koje su se ogledale u atraktivnoj robi kakve nije bilo za kupiti u socijalizmu. 

Do Trsta se putovalo autom, autobusom ili vozom i bilo je sasvim uobičajeno vidjeti kolone vozila na graničnom prijelazu kod slovenskog gradića Sežana. 

Pijaca "Ponterosso", nešto poput današnjeg "Sirana" u Sarajevu, bila je raj za šopingoholičare.

Pogledajte kako se ove pijace prisjećaju Rade Šerbedžija i Goran Bregović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije