P.E.N. Centar: 'Zaustaviti zakonodavne organe RS u aktivnosti uvođenja novog zakona'

0
Radiosarajevo.ba
P.E.N. Centar: 'Zaustaviti zakonodavne organe RS u aktivnosti uvođenja novog zakona'
Arhiv / PEN centar

Povodom aktivnosti u zakonodavnim organima bh. entiteta RS, kojima se nastoje uvesti nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, P.E.N. Centar u BiH poziva cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kao i sve druge zainteresovane strane i institucije, uključujući i institucije međunarodne zajednice, da se ovakve aktivnosti zaustave i da se pitanja kriminalizacije uvrede i klevete podvrgnu širokoj stručnoj i javnoj raspravi.

Predviđene rigorozne novčane kazne od 5 do 100 hiljada KM su jasan pokazatelj da se i bez zatvorskih kazni može dokinuti slobodno novinarstvo i sloboda govora, te dodatno ojačati, i onako, već uspostavljena samocenzura kod značajnog broja novinara, ali i dobrog dijela javnosti, saopćili su iz P.E.N. centra.

Instrumenti za zaštitu ljudskih prava, kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) propisuju da svako ima pravo na slobodu izražavanja.

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

"Vrlo smo dobro svjesni da postoje ograničenja u ovom pravu ali da ona moraju biti strogo utvrđena zakonom, pod uslovom da se radi o zemlji u kojoj postoji efikasan sistem vladavine prava i zakona.
Bosna i Hercegovina, to je sad već notorna činjenica, sve je osim političkog sistema sa razvijenom parlamentarnom demokratijom i sistemom koji osigurava bezuslovnu primjenu načela vladavine prava."

Kako navode, o tom svjedoče i brojni domaći i međunarodni izvještaji i analize o stanju pravosuđa, kojima je odavno uskraćeno povjerenje javnosti i unutar kojeg su rasprostranjeni korupcija, nepotizam, politički intervencionizam, kao i netransparentnost i neefikasnost u radu.

"Naime, s obzirom na političku situaciju u Bosni i Hercegovini, sa izuzetno izraženim principima partitokratije, autokratije i političkog elitizma i klijentelizma, sa nedopustivo niskim stepenom demokratizacije i nivoom poštivanja principa vladavine prava i načela parlamentarnog odlučivanja u demokratskim institucijama, mi, članovi PEN Centra u BiH, duboko smo uvjereni da ovakva zakonska rješenja mogu biti samo na štetu prava na slobodu izražavanja, te naročito kao sredstvo pritiska i zastrašivanja na rad nezavisnih i slobodnih novinara i medija. Samim tim, i uvod u potpuni mrak koji prijeti da prekrije ovu zemlju", kazali su.

"Stoga pozivamo sve relevantne domaće i inostrane faktore, i međunarodnu zajednicu, ali prije svega, cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini, da odlučno i snažno djeluje na sve moguće demokratske i dozvoljene načine – od javnih protesta, građanskog neposluha, institucionalnih procedura u i pred domaćim i međunarodnim institucijama i/ili asocijacijama, pa do pojedinačnog djelovanja svakog odgovornog i svjesnog građanina ove zemlje koji sutra lako može doći pod udar ovakvih opasnih zakona za vlastito mišljenje i izgovorenu riječ"

Članovi PEN Centra u BIH, kao dijela velike porodice Međunarodnog PEN Centra, potpisali su povelju kojom se su se obavezali i na sljedeće:

  • PEN se zalaže za nesmetano prenošenje misli unutar svakog naroda i među svim narodima i njegovi se članovi obavezuju da će se suprotstaviti bilo kojem obliku gušenja slobode izražavanja u zemlji i lokalnoj zajednici kojoj pripadaju, kao i bilo gdje na svijetu gdje god je to moguće.PEN se izjašnjava za slobodu štampe i suprotstavlja se proizvoljnoj cenzuri u vrijeme mira.PEN vjeruje da nužni svjetski napredak prema višem redu političkog i ekonomskog sistema čini slobodnu kritiku vlada, uprava i drugih institucija neophodnom. A pošto sloboda podrazumijeva dobrovoljno samosavladavanje, članovi se obavezuju da će se suprotstaviti zloupotrebama slobode štampe kao što su lažno objavljivanje, namjerne laži i izvrtanje činjenica zbog političkih i ličnih ciljeva.Stoga, ovaj put moramo stajati odlučno i ispravno, te svojim primjerom biti na čelu angažmana protiv svih oblika ograničavanja, ukidanja i gušenja prava slobode govora.
Kompletirana Vlada RS-a: Izabrana tri nova ministra

Kompletirana Vlada RS-a: Izabrana tri nova ministra

Bosna i Hercegovina, sa svojom deklarisanom budućnosti unutar evropske porodice država, mora i praktično i doslovno pokazati i dokazati da tamo pripada.

Onemogućavanje uvođenja ovakvih opasnih zakonskih propisa će biti prvi dokaz da imamo budućnost kao država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije