Pećinu Vjetrenica prošle godine posjetilo 15.000 turista

Fena
Pećinu Vjetrenica prošle godine posjetilo 15.000 turista
Pećinu Vjetrenica, jednu od najatraktivnijih pećina u Bosni i Hercegovini, u protekloj godini posjetilo je oko 15.000 turista, rekao je Feni vršitelj dužnosti direktora Javnog preduzeća Vjetrenica Nikša Vuletić.

Istaknuo je kako su zadovoljni ostvarenim brojem posjeta, dodavši kako prostora za daljnji rast ima te kako se nada da će se taj rast i ostvariti uspostavljanjem saradnje s novim turističkim agencijama koje će u svoju ponudu uključiti posjete Vjetrenici.

"Od kraja prošle godine u unutrašnjosti pećine imamo izložena dva dermopreparata - pećinskog medvjeda i leoparda, a tu je i biospeleološka zbirka Vjetrenice koja je obogaćena novim izlošcima", rekao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, u planu je bolja zaštita pećine i bioraznolikosti, rad na kandidaturi za UNESCO te rekategorizacija pećine prema Međunarodnom savezu za očuvanje prirode te još neki novi sadržaji koji bi trebali privući veći broj posjetilaca.

Također, planira se saradnja s drugim zaštićenim područjima i turističkim destinacijama u zemlji i šire, te s akademskom zajednicom, osnovnim i srednjim školama kroz organizaciju male škole speleologije.

Vuletić je podsjetio da je Vjetrenica smještena u Općini Ravno, u slabo naseljenom području južne Hercegovine, te da je za daljnji razvoj turističkog potencijala tog odredišta od ključne važnosti promocija i adekvatna potpora mjerodavnih institucija.

Trenutno Javno preduzeće Vjetrenica, koje upravlja špiljom, od prodanih ulaznica osigurava 50 posto potrebnih sredstava za njeno funkcioniranje.

"Kroz podršku Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko neretvanskog kantona i Federalnog ministarstva okoliša i turizma implementirani su važni projekti zaštite i kvalitetne turističke valorizacije pećine", kazao je Vuletić, dodavši kako finansijsku podršku JP Vjetrenica pruža i Općina Ravno.

Pećina Vjertenica smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

S više od 7.000 metara podzemnih kanala Vjetrenica spada među najduže špilje u BiH. Karakteriziraju je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije