Sarajevo / Panel diskusija: Ko opravdava nasilje nad ženama, vjera ili vjernici?

05. 12. 2018. u 22:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla organizira panel-diskusiju u prostorijama vijećničke sale općine Novi Grad Sarajevo 7.decembra sa početkom u 18.00 sati.

Panelisti ovog dogđaja će biti istaknuti članovi svojih vjerskih zajednica, iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović, prof.dr. fra Mile Babić i teologinja i voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta Azra Ibrahimović.

Ova tema se ne čuje često u eteru, a sve je veća potreba da se progovori o ovom problemu koji često dovodi u negativnu konotaciju same vjerske zajednice te vjerska učenja bivaju pogrešno interpretirana. S obzirom na uključenost u lokalne zajednice i povezanost sa lokalnim stanovništvom, upravo je velika šansa za same vjerske službenike da reaguju i spriječe ovakve pojave te da podignu svijest javnosti o stavovima pojedinačnih religija prema nasilju općenito, a specifično prema nasilju u porodici i nasilju prema ženama. Neke od vjerskih zajednica imaju i savjetovališta u okviru svojih institucija, ali je potreba nažalost sve veća.

Tokom diskusije potražit ćemo odgovore na pitanja: Kakav je odnos prema nasilju s aspekta pravoslavnog, katoličkog i islamskog učenja; Kakva je situacija na terenu u Bosni i Hercegovini; U kojoj mjeri se vjerski službenici susreću s vjernicama koje su žrtve nasilja te na koji način vjerski službenici mogu prepoznati nasilje i pomoći žrtvama?

Panel-diskusija "Ko opravdava nasilje nad ženama, vjera ili vjernici?" dio je međunarodne kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja" koja svake godine u periodu od 25. novembra do 10. decembra širom svijeta skreće pažnju na neprihvatljivost nasilja nad ženama u bilo kojem obliku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA