Padaj silo i nepravdo!

Radiosarajevo.ba
Padaj silo i nepravdo!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Piše: Faruk Vele

PUT KA DRINI – Pozitivna vijest i historijski dan za Goražde! Direktori JP Autoceste FBiH i kompanije Euro –Asfalt.d.o.o. Sarajevo, Adnan Terzić i Hamed Ramić, potpisali su u Goraždu ugovor o gradnji tunela Hranjen vrijedan 81.899.833 KM. Kada ovaj projekt bude realiziran, saopćeno je, od Sarajeva do Goražda će se putovati za 45 minuta.

Pogledajte kako će izgledati tunel koji će povezati Sarajevo i Goražde

U Mostaru su se okupili antifašisti iz svih dijelova države. Poručeno je da su fašizam i neofašizam u porastu, te da su ušli u sve pore društva.

„Antifašisti su obnovili državnost ove zemlje u ZAVNOBiH-u i na nama je i danas odgovornost“, poučio je Sead Đulić, čelnik UABNOR-a.

U Iranu je izveden teroristički napad tokom vojne parade gradu Ahvazu na jugozapadu Irana, a teroristička organizacija ISIL preuzela je odgovornost.

Ugledni bh. književnik Semezdin Mehmedinović, dobitnik je nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Mehmedinović je rođen u Tuzli, iz koje je otišao prije 40 godina, a danas živi i radi u Washingtonu.

"Ovo je meni više od simboličnog povratka kući. Ovo je i moj povratak u Bosnu i Hercegovinu", rekao je, uz ostalo, Mehmedinović.

Semezdin Mehmedinović dobio nagradu za "Me’med, crvena bandana i pahuljica"

Priča o časnoj sestri Branislavi i Nudžejmi Softić privukla je pažnju čitateljske publike, pokazujući još jednom koliko je pozivina priča danas u BiH istinska ekskluziva. Utoplimo srca ljudi, treba biti čovjek, poruke su ove dvije divne osobe.

Sestre - Branislava i Nudžejma: Utoplimo ljudima srca...

FRA JANKOVE PORUKE - Odavno jedna antiratna poruka usijanim glavama nije bila tako snažna i toliko iskrena kao ona koju je izgovorio čestiti fra Janko Ljubos, kustos Franjevačkog muzeja u Fojnici.

To je čovjek koji nije samo riječima, već djelomm u najtežim ratnim vremenima dizao svoj glas, tražeći od „gospodara rata“ da topovi utihnu. Fra Janko, koji se bez sumnje upisao među pravednike ovog svijeta, danas poručuje:

Da, i ja sam za rat, do istrebljenja! Ali da ratuju političari, njihova djeca i roditelji. Neka se tuku – do istrebljenja!

Fra Ljubos: Ako je političarima do rata, neka im obitelji ratuju - do istrebljenja!

Za to vrijeme, oni koji prijete, raspaljuju nacionalističke strasti i šire mržnju, kupuju bosansku sirotinju, penzionere, ugrožene... Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je za njih od 50 do 100 KM jednokratne pomoći. Tako vožd „pod zastavom Srpske“ kupuje glasove najsiromašnijih stanovnika onog dijela BiH čiji „gospodar života i smrti“ želi biti. Fukara! Ipak, ugroženi u RS-u proći će nešto bolje od sirotinje po Sarajevu i FBiH koji će se morati zadovoljiti Topsom!

Zato vrijeme, nesretni migranti, koji su i sami zaglavili u našoj zemlji, zimu dočekuju u katastrofalnim uvjetima. Na ulicama ih je sve više, gladni su i prozebli...

Hrvatska policija pokrenula je potragu za petogodišnjom Allsom, čiji otac je uhapšen prilikom ilegalnog ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Maljevac i vraćen u Bosnu i Hercegovinu. Djevojčica ostala u Hrvatskoj s grupom iračkih izbjeglica i od tada joj se gubi svaki trag.

Sirijac koji traži kćerku, pobjegao iz azila u Hrvatskoj

Drama oca iz Sirije potresala je region i još jednom otvorila pitanje humanosti prema unesrećenima koji bježe iz ratom zahvaćenih područja, nadajući se boljem sutra na Zapadu. Insallaha, Almanya, insallah!

Za to vrijeme u Sarajevu drugačija slika. Policija je uhapsila dvojicu migranata iz Sirije i Alžira, kod kojih je pronađeno oružje, uključujući pištolje, pušku, prigušivač i više od stotinu metaka.

LUKA, MAJSTORE - Međunarodna nogometna federacija (FIFA) za najboljeg igrača svijeta u sezoni 2017/18. izabrala je Luku Modrića kojem je ovo prvi put da dobije nagradu The Best FIFA Men's Player.

Modrić je proglašen za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji. On je, također je proglašen za najboljeg UEFA-inog igrača u prošloj sezoni. Pored nagrade za najboljeg igrača, Modrić se nalazi i u idelanom timu prošle sezone i sasvim zasluženo ponio je epitet najboljeg igrača svijeta. Nagradu dobio u konkurenciji Cristiana Ronalda i Mohameda Salaha. Modrić, koji je prekinuo višegodišnju dominaciju Ronalda i Messija, te svijet oduševio i svojom skromnošću.

Razmažena djeco pogledajte koji telefon koristi najbolji fudbaler svijeta

Uoči Općih izbora ove godine, i dalje u BiH postoje hiljade građana bez prava da budu birani. Postoji više od 800 slučajeva pred sudom u Strazburu protiv BiH.

Otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor Dragičević poslao je poruku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem je poručio da će ga skloniti s vlasti.

Dragičević uputio snažnu poruku Dodiku: Sklonit ću ja tebe i tvoje ubice

VIRUS UBIJA - Tri osobe umrle su od posljedica zaraze virusom „Zapnog Nila“ u UKC Tuzla. Dok pucamo po svim šavovima, pacijetni u Hercegovačko-nerervanskog (HNK) i Zedničko-dobojskog kantona (ZDK) nemaju citostatika. Snalaze se sami!

Mađarski Pecsi Ballet je, u okviru Balet Festa Sarajevo, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu odigrao baletnu predstavu "Carmen" Georgesa Bizeta. Sarajevska publika ih je nagradila aplauzom i ovacijama.

Prvi čovjek Amerike, Donald Trump u Ujedinjenim narodima Iran je optužio Iran da sije "kaos, smrt i razaranje" po Bliskom istoku. Dan kasnije Trump je po prvi put je predsjedavao sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a. I ponovo napao Iran. Istog dana, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prisustvovao je prijemu u New Yorku kojeg je organizovao američki predsjednik, što je bila prilika za fotografiranje s Trumpom i njegovom suprugom.

NEPRAVDA, NEPRAVDA – Izrečena je kazna odgovornom za smrt Edite Malkoč i Selme Agić, studentica iz Bosanske Krupe i Bugojna. Kantonalni sud u Sarajevu presudio je optuženom Sanjinu Sefiću zatvorsku kaznu od 14 i pol godina zatvora za ovaj zločin.

U ovom predmetu optuženi su bili i Sanjinova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji se terete za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, ali svi su ostali oslobođeni krivice.

Članovi porodica Malkoč i Agić su bili ogorčeni. Enes Malkoč, otac stradale Edite, nakon presude bio je vrlo emotivan i ekstremno razočaran visinom kazne.


"Sve vrijeme smo pričali kako Tužilaštvo nije uradilo svoj posao i ova presuda je dokaz tome. Sramno je da je neko ko je ubio dvoje djece dobio ovako malu kaznu. Ovo je ponižavajuće i osjećam se kao da su Editu ponovo pregazili", rekao je potreseni otac.

Otac Edite Malkoč nakon presude Sefiću: Osjećam se kao da su je opet pregazili

“Od prvog dana nisam vjerovala u državu, više ne vjerujem ni u šta u ovoj državi”, poručila je kroz suze Editina sestra Enesa.

“Najradije bih ovo sve zapalila! Tužilaštvo nas je toliko izradilo i toliko ponizilo. Pitat ću vas samo jedno, da li jedan život u Bosni i Hercegovini vrijedi sedam godina zatvora? Ko god može neka ide iz ove države, neka niko ne dočeka ni da prenoći. Nemam riječi, poniženi smo do maksimuma”, dodala je Enesa.

U Beogradu je tog dana održan nastavak suđenja za zločin u Kravicama. Porodice ubijenih skeptične su da će u glavnom gradu Srbije, također, biti pravde.

Za to vrijeme, naša mladost i dalje odlazi. Norveška agencija za zapošljavanje, specijalizirana za poslove u autoindustriji u Sarajevu je održala svoju prezentaciju. Traže automehaničare, vulkanizere, lakirere, električare, vozače autobusa i kamiona...

Facebook status kolege Bubimira Bešlića privukao je veliku pažnju javnosti.

Jarane, vodi nas u Norvešku, pusti se šuplje priče!

Gradonačelnik Podgorice, nekadašnjeg Titograda, Ivan Vuković, najavio je u kako će podržati inicijativu da u glavnom gradu Crne Gore bude podignut spomenik Josipu Brozu Titu.

"Glavni grad će podržati inicijativu o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu, čovjeku čije je ime Podgorica ponosno nosila 47 godina, s ciljem da nastavimo da se ponosimo tom tradicijom", kazao je Vuković.

Dodao je kako bez antifašizma ne bi bilo ni današnje moderne, građanske i multietničke Crne Gore.

Glavni grad Crne Gore podiže spomenik Josipu Brozu Titu

DODIK PONOVO BULAZNI – Drama u Domu naroda Parlamenta FBiH. Zakon o izbornim jedinicama u FBiH nije usvojen. Većina iz Kluba Hrvata bila je protiv. Nove krize su na pomolu.

Branko Petrič izabran je za novog predsjednika Centralne izborne komisije (CIK), a na dužnost će stupiti u ponedjeljak, 1. oktobra. Novak Božičković iz srpskog naroda doveo je u pitanje zakonitost ovog izbora.

Milorad Dodik nastavlja svoj rat protiv Zapada i svijeta. Ponovo je optužio ambasade zapadnih zemalja za „belosvetsku zaveru“ i miješanje za izborni proces.

Američka i britanska ambasada, tvrdi Dodik, pokušavaju destabilizirati RS kroz izbore, za što je, navodno, iskorišteno 40 miliona maraka. Ambasada SAD u Sarajevu, kao i Ambasada Velike Britanije, odlučno su odbacili ove tvrdenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnijelo je krivičnu prijavu protiv patologa Željka Karana Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka zbog propusta u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića.

Kako javljaju mediji, Karan se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u vezi sa slučajem ubistva Davida.

PRAVDA ZA DŽENANA - Porodica Memić iz Sarajeva nastavlja svoju borbu za istinu i pravdu za Dženana. Novi protesti, deveti po redu održat će se danas, u subotu, ispred Narodnog pozorišta.

"Iako smo sve pravno dokazali, da nije bila saobraćajna nesreća kada je smrtno stradao moj sin Dženan, a to isto potvrdio i Kantonalni sud u Sarajevu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i dalje nije odustalo od svojih lažnih tvrdnji i šalje svoje žalbe na više instance. Iz ovoga razloga, na žalost, moramo po deveti put pravdu za Dženana tražiti na ulici", rekao je za Radiosarajevo.ba Muriz Memić.

Muriz Memić pozvao na protest u subotu: Otkrit ću imena ljudi koji su skrili dokaze

Najbolja bosanskohercegovačka sportistkinja Larisa Cerić, uspjela je na Svjetskom prvenstvu u džudou u Bakuu osvojiti bronzanu medalju, jedinu koja joj je nedostajala u kolekciji s velikih takmičenja.

Larisa je je otvoreno govorila za Radiosarajevo.ba:

„Zaista sam sretna i ponosna na sebe, na svoj tim. Prije svega mislim na mog trenera prof. dr. Branislava Crnogorca i Arijanu Jahu, jer smo zajedno, kontinuiranim radom postigli ovaj veliki rezultat. Jednostavno, presretna sam“.

Cerić: Ovo je medalja za sve žene u sportu, za moje Bosance i Hercegovce

U saobraćajnoj nezgodi, koja se dogodila na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor lakše je povrijeđen potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Nadgrobni spomenik nekada istaknute ličnosti u Sarajevu Zeki Effendija Rafaelovića, Jevreja koji je tokom 19. stoljeća imao važnu ulogu u svakodnevnom životu glavnog grada BiH, uskoro će biti obnovljen jer su iz Turske razvojne agencije TIKA uvidjeli koliko je važno da dođe do toga.

Eli Tauber: Nigdje nema takvog natpisa na grobu kao kod Zeki Effendija

Mimo Šahinpašić, poznati novinar i TV voditelj, vraća se na male ekrane sa svojom popularnom emisijom “Vox populi”. Tim povodom govorio je za Radiosarajevo.ba. Nakon teške bolesti i transplantacije bubrega, omiljeni voditelj se vratio na male ekrane i publika će ga ponovo moći gledati u okviru OBN Info programa.

Mimo nakon velike borbe: Pakao je prošao, osjećam pozitivnu energiju

U petak uvečer svijet je potresla vijest da hakirano gotovo 50 miliona profila na Facebooku. U kompaniji kažu da su napadači iskoristili slabosti opcije "View As" kako bi stekli kontrolu nad računima korisnika.

Hakirano oko 50 miliona profila korisnika Facebooka, provjerite šifre

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije