! / Kebo: Sarajevo će biti veliko kad ga mrzitelji ne budu morali gledati iz helikoptera

02. 02. 2021. u 19:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je danas fotografije režisera Emira Kusturice u helikopteru iznad Sarajeva.

Agencija podsjeća da je na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana.

Poznati novinar i kolumnista Ozren Kebo komentarisao je ovaj događaj.

U cijelosti prenosimo ovaj "nesređeni, iz mobitela ukucani post", kako je Kebo napomenuo.

"Teško se složiti s političkim pojavom zvanom Emir Kusturica.

Dovoljno je samo pročitati njegov zadnji tekst o Basari pa da nakon nekoliko rečenica bude jasno koliko je naš bivši sugrađanin propao. Ko kauč.

Ali ja bih ga, da imam ikakvu moć, sad pozvao da dođe u Sarajevo. Kao što su nam onomad bili opskurni mostarski i banjalučki pokušaji da se Mesić ili Đukanović proglase personama non grata, tako mislim da niko ne bi smio da čezne za Sarajevom, a da ne smije da ga posjeti.

Nenad Kecmanović, Nele Karajlić, Kusturica...

Sloboda kretanja trebala bi svakom da je zagarantirana. Sloboda mišljenja, kakvo god da bilo, ako ne ugrožava nečiji egzistenciju - također.

Jesmo prošli veliku tragediji, jesam ovih dana u Glasu Srpske pročitao ogavan tekst o opsadi, ali sve to na stranu - Sarajevo će biti veliko tek kad njegovi najveći mrzitelji ne budu morali da ga gledaju iz helikoptera.

Nezamislivo mi je da neko ne smije doći u New York, London ili Kopenhagen jer je ružno govorio ili pisao o njima.

Samo mi nemojte reći da, ali New York nije bio granatiran četiri godine.

I vidim hrabre pajde sad po mrežama pišu ja bih mu ovo, ja bih mu ono. Ti mu, jarane, ne bi ništa, jer još je Arhimed eksperimentalno dokazao da je čovjek najhrabriji dok iz auta, ili ispred mobilnog telefona urla na druge, a da sav taj bijes splasne ko ćuna kad se suoči s objektom egzaltiranog pritiska.

To što je Nenad Kecmanović noću šetao Sarajevom naravno da govori nešto o njemu i osjećaju sopstvene krivice.

I Karajlić je svojevremeno imao diverzantsku večeru u gradu za kojim pati.

Sve je to nepotrebno.

Ja bih im svima poslao poziv dobrodošlice, pa nek se svako nosi sa svojim demonima. I mi ovdje imamo ih sasvim dovoljno...", napisao je Kebo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (24)