Ovo su simptomi novog soja virusa: Stigao je u region

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su simptomi novog soja virusa: Stigao je u region
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Članovi Kriznog štaba Srbije i vodeći epidemiolozi smatraju da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju.

Potvrda je stigla i sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu ovog vikenda izolovan je britanski soj koronavirusa u Srbiji", izjavila je prof. dr. Tanja Jovanović koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom koronavirusa u Srbiji. 

Poznato je i kako je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju: donijela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže - obostranu upalu pluća.

Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija. 

Član Kriznog štaba Srbije, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata. 

"Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima cijelog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata", objasnila je Jovanović.

Navela je da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam sedmica, kada je u samom organizmu čovjeka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

"Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika uticala je na izmjenu karakteristika virusa", objasnila je Jovanović. 

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država su identifikovali redosljed simptoma i kako se oni razvijaju. 

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija od preko 55.000 potvrđenih slučajeva COVID-19. 

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu slJedećim redom: 

Groznica 

Kašalj i bolovi u mišićima 

Mučnina i povraćanje 

Dijareja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije