Ovo su dobitnici priznanja 'Počasni građanin Grada Sarajeva'

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su dobitnici priznanja 'Počasni građanin Grada Sarajeva'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja je održana u srijedu, 25. oktobra, donesen je niz odluka, među kojima je i odluka o dodjeljivanju priznanja 'Počasni građanin Grada Sarajeva'. 

Na ovoj sjednici je odlučeno da su dobitnici priznanja Riccardo Muti, Francois Tanguy i Gervasio Sanchez. 

Riccardo Muti je slavni talijanski dirigent. On je među prvim velikim svjetskim umjetnicima koji su posjetili razoreni grad nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Godine 1997. je sa orkestrom i solistima Milanske skale održao koncert u dvorani Skenderija, kada je izvedena znamenita Deveta simfonija Ludviga van Beethovena.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Nakon toga, Muti dolazi 2009. godine sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" kada 13. jula u prepunoj Zetri diriguje koncertom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva". 

Na koncertu kojim se odala počast žrtvama Srebrenice, nastupila su i djeca iz BiH. Tom prilikom je bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen Riccardu Mutiju uručio priznanje 'Ključ Grada Sarajeva'. 

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti stigao u Sarajevo

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti stigao u Sarajevo

Posljednji put je posjetio Sarajevo početkom ovog mjeseca, kada je predvodio Sarajevsku filharmoniju na koncertu kojim je obilježeno 100. godina ove kulturne institucije. 

Gervasio Sanchez je španski fotograf i ratni reporter. On je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine boravio tokom prethodnog rata, odakle je u svijet prenosio realne slike opsade Sarajeva. 

Njegova najpoznatija fotografija sarajevske Vijećnice, kroz čije se ruševine prolama nestvaran zrak svjetlosti, izložena je danas u nekoliko muzeja svijeta.

Preminuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH François Tanguy

Preminuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH François Tanguy

Francois Tanguy je ovo priznanje dobio posthumno, jer je nažalost preminuo u decembru 2022. godine. On je poznat kao veliki prijatelj Sarajeva. U okviru podrške i mobilizacije solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu, pozorišne kuće u različitim evropskim zemljama imale su vrlo aktivnu ulogu. Jedan od najposvećenijih bio je 'Theatre du Radeau' koji je vodio Francois Tanguy.

Le Radeau je mobilizirao druga pozorišta u Francuskoj i Evropi da učestvuju u inicijativama solidarnosti sa Bosnom i Hercegovinom, na primjer kroz kampanju za proglašenje '"Sarajeva kulturnom prijestolnicom Evrope'. Francois Tanguy je nekoliko puta odlazio u Sarajevo tokom opsade, kao u ljeto 1994. kako bi sa svojom pozorišnom trupom izveo komad 'Chorales', inspiriran spisima Franza Kafke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije