Otvoreno vještačko jezero na Jahorini: Želimo produžiti zimsku sezonu

A. B. - F. Z.
Otvoreno vještačko jezero na Jahorini: Želimo produžiti zimsku sezonu
Foto: Radiosarajevo.ba / Otvaranje jezera na Jahorini
Na sarajevskoj planini Jahorini danas je upriličeno svečano otvaranje vještačkog jezera na vrhu planine i punjenje jezera vodom.

Jezero će se koristiti kao za sistem za osnježavanje u toku zime, a u ljetnom periodu će biti i odlična atrakcija sa uređenim prostorom za šetnju sa klupama i propratnim sadržajima.

Projekat je vrijedan više od 10 miliona KM i obuhvata izgradnju sistema za vještačko osnježavanje sa akumulacijom vode od oko 75.000 m3 (vještačko jezero) i vodozahvatom za punjenje akumulacije uz uređenje ski staza u obuhvatu šestosjedih žičara Ogorijelica I i Poljice, prema FIS standardima.

"Ostvarili smo za kratak period zavidne rezultate na obnovi i unaprijeđenju poslovanja Olimpijskog centra Jahorina. Jahorina je ponos svih nas i vrijedi kao 100 fabrika. Realizacijom ovog projekta otvorit će se nova radna mjesta, pokrenuti privreda cijelog kraja i stvoriti temelj za bolji život svih stanovnika", rekao je Dejan Ljevanić, direktor OC Jahorina.

Osim Ljevanića prisutnim predstavnicima medija obratio se i Milorad Dodik.

"Nismo oklijevali da pomognemo poslovnim planovima za dizanje kvaliteta usluga na ovim prostorima. Vlada RS je samo u ovom projektu uložila 11 miliona KM. Investirali smo u kompaniju koja je godinama bila u gubicima, a sada znamo da smo donijeli pravu odluku. Teške odluke pripadaju samo hrabrima. Ukupno smo podržali investicije na Jahorini u posljednjih nekoliko godina u vrijednosti od 57 miliona KM. Tu nećemo stati i želimo produžiti sezonu", rekao je Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije