Otvorena vjersko-kulturna manifestacija '512. dani Ajvatovice'

2
Fena
Otvorena vjersko-kulturna manifestacija '512. dani Ajvatovice'
Foto: MINA / Otvorena vjersko-kulturna manifestacija '512. dani Ajvatovice'

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "512. dani Ajvatovice" večeras je svečano otvorena na platou Musalle u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života, te džematlija i građana Prusca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Uz muftiju travničkog Ahmed-ef. Adilovića, sabornike i imame Islamske zajednice, ovoj svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Amel Suljović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo, kao i gradonačelnica Grada Sarajevo Benjamina Karić.

Obraćajući se prisutnim muftija Adilović naglasio je kako je Ajvatovica manifestacija koja više od 500 godina svjedoči "da smo po naciji Bošnjaci, po vjeri muslimani i da govorimo lijepim bosanskim jezikom".

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

"Danas je naročito potrebno da to ističemo, jer se u posljednje vrijeme pojačavaju nastojanja osporavanja naše nacije, vjere i jezika, pa i naše domovine, Bosne i Hercegovine", kazao je muftija Adilović.

Dodao je da je potrebno voljeti i unapređivati domovinu Bosnu i Hercegovinu.

"Što su jači napadi na nas i našu domovinu, mi je trebamo s više odlučnosti braniti, zajedno sa svim pozitivnim vrijednostima koje ona baštini. Ako tako budemo radili, Bosna i Hercegovina u skorijoj budućnosti može biti normalna i napredna država, u kojoj se svi njeni stanovnici osjećaju dobro i ugodno. Naša vjera i naša povijest nas uče da je to moguće", poručio je muftija Adilović.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je kako Kanton podržava ovakve manifestacije i tako šalje poruku svim stanovnicima BiH, bez obzira na vjeru i naciju, da na prostoru cijele zemlje imaju slobodu vjeroispovijesti.

"Kao i svake godine, Dani Ajvatovice će biti središte bošnjačke kulture, duhovnosti i tradicije. Ovo je odrednica našeg identiteta, ali i prilika za jačanje veza sa drugim i drugačijim. Posebno ističem značaj našeg jedinstva, potreban je Bošnjacima u ovim vremenima, a ovaj skup pokazuje snagu tog jedinstvo", kazao je, između ostalog, premijer Lendo.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ukazavši na značaj vrijednosti koje se njeguju u Bosni i Hercegovini, kao što su prijateljstvo i suživot.

"Budite sigurni da ću ovaj dan, vašu toplinu i dobrotu, pamtiti dok sam živa i da ću glas o Ajvatovici prenositi svojoj djeci i svojim sugrađanima. Nema ništa ljepše na svijetu od dobrog čovjeka i nema ništa ljepše od naše domovine. Sretan je onaj čovjek koji ima domovinu, komšije, a mi smo večeras ovdje posebno sretni što smo u prilici da uživamo u tradiciji i suživotu", naglasila je Karić.

Programom je bilo predviđeno obraćanje potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović i savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Amela Suljovića, ali je zbog kiše program prekinut.

U realizaciji svečanog programa kojeg je vodila novinarka Media centra Islamske zajednice Amina Kahriman, učestvovali su Gradski hor "Bugojno", Hor Elči Ibrahim-pašine medrese, Edin-ef. Ljevaković i Emin Grahić.

Programom Manifestacije je planirano da u okviru ovogodišnjih "Dana Ajvatovice" u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bude održano oko 60 različitih vjerskih, kulturnih, edukativnih i humanitarnih sadržaja, prenosi MINA.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije