511. Dani Ajvatovice: Otvorena džamija, poklon grada Burse

2
AA
511. Dani Ajvatovice: Otvorena džamija, poklon grada Burse
Foto: AA / Dani Ajvatovice

Okupljanje na platou Ajvatovice je prilika za obnavljanje sna o mirnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini, poručeno je s današnje centralne svečanosti ovogodišnje manifestacije "511. Dani Ajvatovice".

Nakon klanjanja podne-namaza, učenja dove na platou Ajvatovice te svečanog otvaranja džamije na platou Ajvatovice čiju je gradnju finansirao turski grad Bursa, danas je u prisustvu više hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "511. Dani Ajvatovice".

Konjanici, građani i zvaničnici na Ajvatovici

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice, prisustvovali su zamjenik reisu-l uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes efendija Ljevaković, muftija travnički Ahmed efendija Adilović, ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić, delegacija Unije općina turskog svijeta predvođena gradonačelnicima gradova Bursa i Balikesir te načelnici općina Beykoz, Basiskele, Karatay iz Turske, predstavnici turskih institucija u BiH, direktor MDD "Merhamet" Kenan Vrbanjac, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona te mnogobrojni građani.

Nešto oko 250 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su organizovani u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i svi posjetitelji su pozvani na poštivanje istih.

Konjanici, bajraktari i brojni vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine pohodili su podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

Posebno oduševljenje prisutnih izazvao je nastup tradicionalnog turskog vojnog orkestra "Mehter", inače orkestra Direkcije historijske muzike iz Istanbula pri Direkciji za umjetnost, Ministarstva kulture i turizma Turske, koji je ove godine nastupio uz podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) i Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Manje naivnosti u budućnosti

Zamjenik reisu-l uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes efendija Ljevaković je poručio da je poručio da "smo danas došli ovdje da obnovimo svoj san o mirnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini, o boljim vremenima, o dobrim i čestitim ljudima bosanskim, koji vole ovu zemlju".

Muftija travnički Ahmed efendija Adilović je kazao da obilježavanjem Dana Ajvatovice "pokazujemo šta smo bili prije 500 godina, šta smo sada i šta ćemo biti u budućnosti ako Bog da".

"Povijesno gledano, naš narod je uvijek bio miroljubiv i dobronamjeran. Odan svojoj vjeri, narodu i domovini. Da smo miroljubivi i dobronamjerni dokaza je puno. Između ostalog, da smo mrzili druge i drugačije, kroz nekoliko stoljeća naše dominacije mogli smo u potpunosti očistiti proste BiH od pripadnika drugih naroda kao što su neki drugi nas za samo nekoliko godina protjerivali sa prostora na kojima su se osjećali jačim. Nismo to činili jer to nije pravdeno i pošteno, jer to nije u našoj krvi i zato što nas naša lijepa vjera uči da to nije ispravno. Naprotiv, uvijek smo bili dobri prema našim komšijama i susjedima i bićemo i ubuduće, inšallah. Međutim, s više opreza i manje naivnosti kako nam se nikada više ne bi ponovili stradanja i progoni", rekao je muftija Adilović.

Nakon obraćanja i programa klanjan je podne-namaz i proučena dova. Podne namazu je prethodio kulturno-umjetnički program.

Bajraktare, zadužene predstavnike džemata iz BiH za nošenje zastava, koji su nosili bajrake prema platou Ajvatovice, slijedilo je više stotina posjetitelja ove manifestacije iz BiH. Nakon dolaska na mjesto za koje se vjeruje da je lokalitet na kojem se odvojila stijena kako bi pitka voda došla u Prusac, mnogi vjernici iskoristili su priliku da okuse vodu koju smatraju ljekovitom.

Otvorena nova džamija

Pri samom kraju centralne svečanosti, zamjenik reisu-l uleme Ljevaković je uručio ključeve džamije na platou Ajvatovice gradonačelniku turskog grada Bursa, koji je potom u pratnji ambasadora Turske Sadika Babura Girgina i muftije travničkog Adilovića otvorio džamiju, u kojoj je dio zvanica i klanjao podne-namaz, a džamija je nazvana upravo po ovom gradu u Turskoj.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin je u izjavi novinarima rekao kako po prvi put prisustvuje ovoj manifestaciji te kako su ga preplavili pozitivni osjećaji.

"Imamo goste iz Turske, to su gradonačelnici gradova Bursa i Balikesir, načelnik općina Beykoz, Basiskele i drugih općina. Tu je bio i tradicionalni vojni orkestar Mehter ispred Ministarstva kulture i turizma i uz podršku TIKA-e. Znači da smo zajedno sa našim domaćinima obilježili naš zajednički običaj, 511. manifestaciju Ajvatovice", rekao je ambasador Girgin.

Džamija je, podsjetio je ambasador Girgin izgrađena u bosanskom stilu i veoma je značajan poklon grada Burse i gradonačelnika Burse Alinura Aktasa narodu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Burse Alinur Aktas je poručio kako je prostor održavanja Ajvatovice posebno mjesto gdje se uči Kur'an, uče ilahije, gdje se danas slušao i gledao koncert "Mehtera".

"Mogli smo svjedočiti koliko ljudima znači kada smo ovdje spomenuli ime našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. To je još jedna potvrda našeg prijateljstva i bratstva.", rekao je Aktas.

U obraćanju na centralnoj svečanosti, Aktas je kazao da Republika Turska sa svim državama želi živjeti u prijateljskim odnosima, ali "želim naglasiti da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u našim srcima".

Svi smo svjesni, kako je rekao, "koliko pažnje pridaje ovim krajevima, naročita BiH naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan".

Najveće dovište muslimana u Evropi

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije