Dani Ajvatovice: Građani aplauzom ispratili defile konjanika i orkestar Mehter

0
Radiosarajevo.ba
Dani Ajvatovice: Građani aplauzom ispratili defile konjanika i orkestar Mehter
Foto: Anadolija / Građani aplauzom ispratili defile konjanika

Više hiljada građana u Donjem Vakufu pozdravilo je defile konjanika iz više dijelova Bosne i Hercegovine, predvođenih konjanicima koji su jutros krenuli iz Karaule.

Konjanici su danas u poslijepodnevnim satima prošli kroz Donji Vakuf, a potom nastavili put ka Pruscu, gdje će sutra biti održana centralna svečanost vjersko-kulturne manifestacije "511. Dani Ajvatovice".

Ukupno 250 konjanika iz gradova širom BiH, odjevenih u tradicionalnu nošnju, prodefilovalo je kroz Donji Vakuf, odakle su, ispraćeni aplauzima građana, krenuli ka Pruscu.

Na čelu defilea nalazile su se državne zastave Bosne i Hercegovine i Republike Turske te zastava Islamske zajednice u BiH, prenosi Anadolija.

Defile je predvodio tradicionalni turski vojni orkestar Mehter, koji je ove godine nastupio ispred Direkcije ansambla turske historijske muzike. Programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su organizovani u skladu s važećim mjerama nadležnih organa.

Učesnike defilea u Donjem Vakufu dočekali su, između ostalih, muftija travnički Ahmed efendija Adilović, imami, predstavnici lokalnih vlasti i brojni građani.

Ove godine defile su dočekali i pozdravili članovi delegacije Unije općina turskog svijeta, koji borave u posjeti BiH.

Dolaskom defilea konjanika u Donji Vakuf, muftija travnički Ahmed efendija Adilović, već po tradiciji, predao je bajrak imamu džemata Karaula, Merzuku Grabusu.

Muftija Adilović je ukazao na značaj kontinuiteta kada se radi o obilježavanju ove značajne manifestacije.

"Veoma nam je važan kontinuitet. 511 godina i više ako uzmemo u obzir onaj period zabrane Ajvatovice, oko 550 godina muslimani Bosne i Hercegovine njeguju Ajvatovicu kao vid svoje vjere, svoje kulture, svoje duhovnosti, svoga identiteta, svoje ljubavi prema svome narodu i svojoj domovini", rekao je muftija Adilović za Anadoliju.

Podsjetio je da je zbog ukupne epidemiološke situacije prošle godine bilo manje programskih sadržaja zbog pandemije koronavirusa, a ove godine je situacija nešto povoljnija pa je i sadržaja nešto više. Međutim, kako je kazao muftija Adilović, još uvijek ne mogu biti organizovani svi sadržaji.

Podsjetio je i da će i sutra na centralnoj svečanosti prisustvovati i načelnici više općina iz Turske.

Gradonačelnik turskog grada Burse, Alinur Aktas je izjavio da će sutra biti otvorena i džamija izgrađena na platou Ajvatovice, a čiju je izgradnju finansirao upravo grad na čijem je čelu.

Podsjetio je da su Dani Ajvatovice događaji kojima muslimani u Bosni i Hercegovini pridaju veliki značaj

"Lično od 2008. godine se trudim dolaziti redovno. Ovdje smo pružili podršku brojnim projektima poput restauracije sportske dvorane, projekta u oblasti razvoja poljoprivrede, tačnije malinarstva. Huso Sušić, moj prijatelj i načelnik općine Donji Vakuf je spomenuo ranije da je potrebno izgraditi mesdžid na platou Ajvatovice, to je drveni mesdžid nazvan mesdzid Bursa ili džamija Bursa, koji je finansiran od strane grada Burse", rekao je Aktas.

Ukazao je na značaj odnosa BiH i Turske.

"Balkan je veoma važan za Tursku, a posebno Bosna i Hercegovina, zemlja gdje su naši preci ostavili najviše tragova i čast nam je pružiti podršku ovoj zemlji", dodao je Aktas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije